42. Међународни сајам графичке, папирне и креативне индустрије ГРАФИМА свечано је отворен у хали 4 Београдског сајма, уз присуство бројних гостију и излагача.

Ова репрезентативна регионална сајамска манифестација намењена је промоцији технолошких достигнућа у графичкој индустрији, издаваштву, штампаним медијима, дизајну, рекламној индустрији, у производњи, доради и преради папира и бројним другим сегментима ових привредних грана. Већ деценијама је њен циљ и мисија да на најбољи начин интегрише машинску индустрију, информационо-комуникационе технологије, креативно-уметничке графичке жанрове и вештине, наменски ИЦ и дизајнерски хардвер и софтвер у професионални, едукативни и визуелни сајамски изазов високог међународног формата.

Јелена Ђурић, извршна директорка компаније Igepa Cartacell, домаћина овогодишње Графиме, отварајући ову манифестацију рекла је да је Графима, са осталим двема манифестацијама, после две тешке године, прилика за размену искустава и стручних знања и успостављања сарадње на месту од којег нема бољег.

Графима, иако се и сама временом променила и мења се, омогућава да се квалитетно прате трендови и иновације у свакој појединачној индустрији.

У једну од тих индустрија спада и Игепа Груп, водећи велетрговац папиром у Европи, присутан у 25 земаља широм света, са прометом од две милијарде евра, чији је Cartacell саставни део.

Јелена Ђурић је позвала и на праћење предавања у оквиру пратећег програма Графиме, у чему је Igepa Cartacell дала значајан допринос.

Миша Чугуровић, дугогодишњи излагач на Графими, председник организационог одбора ове манифестације и председник Групације графичке индустрије у оквиру Удружења за креативну индустрију Привредне коморе Србије, потцртао је чињеницу да Графима укључује још две манифестације – Биро Еxпо одраније и прво издање сајма амбалаже ПАК АМ. Нагласио је да овај сајам треба да остане у оваквом „живом“, „физичком“ формату, јер никакви интернет, онлајн или виртуални формати не могу да адекватно опишу или дочарају карактере и могућности машина и опреме.

Под слоганом „Више боје“ посетиоцима се ове године представља више од 70 излагача различитих профила из десетак земаља, а нуде изузетно богат избор машина, уређаја и опреме за графичку индустрију, резервних делова и компоненти, половних графичких машина, контролних и мерних уређаја и опреме, машина и опреме за рециклажу отпадних материјала, сировина и репроматеријала, али и финалних производа графичке индустрије, креативне и папирне индустрије.

Радно време Графиме је 21 – 23. септембра од 10 до 18 часова, 24. септембра од 10 до 17 часова.

Цена појединачне улазнице је 400 динара, за групне посете 300 (за ученике и студенте 200), а паркинг је 150 динара по сату.