ГОРСКА СЛУЖБА СПАСАВАЊА (ГСС) Србије је добровољна и непрофитна организација чији је основни циљ помоћ и спасавање у неприступачним планинским и урбаним условима.

Чини је око 250 активних спасилаца, од којих су многи искусни планинари, високогорци, алпинисти, спортски пењачи, спелеолози, рониоци, скијаши и параглајдеристи.

Законом о ванредним ситуацијама ГСС Србије је уврштена у чиниоце заштите и спасавања у Србији и дефинисана као стратешки партнер Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије за извођење спасавања на неприступачним теренима. ГСС Србије је члан међународних организација за спасавање у планинама – ICAR (International Commission for Alpine Rescue) и за спасавање у спелеолошким објектима – ECRA (European Cave Rescue Association), и свој рад усаглашава са препорукама ових организација.

У току године ГСС збрине преко 1000 повређених на скијалиштима и неприступачним планинским теренима и има преко 50 спасилачких интервенција (претрага и спасилачких акција), у свим деловима земље. „Ради“ спасавање и прву помоћ на свим скијалиштима у Србији и представља синоним за безбедност на снегу.

Већ по традицији, на Експозиму подсећају на превенције евентуалних повреда и на понашање зими на скијашким теренима и планинама.