Врањска Бања се налази на југу Србије, 12 километара од Врања, на 380 метара надморске висине. Има изузетно повољан положај, јер је само три километара удаљена од међународног аутопута Е75, а два километра од железничке станице. Налази се у долини реке Бањштице, у подножју Бесне Кобиле.

Врањска Бања је од давнина позната по својим термо-минералним лековитим изворима. Температура на изворима се креће од 94-110°Ц и по томе је међу првим бањама у Европи. Вода се користи за лечење свих облика реуматизма, неуролошких обољења, постоперативних и посттрауматских стања, болести коже и органа за варење.

На узвишењу изнад парка налази се Храм Св. Илије, који је изграђен  по угледу на храм Св. Ђорђа на Опленцу. Пут даље води до  видиковца  и споменика палим борцима у II светском рату. Са видиковца се пружа поглед на панораму Бање, у којој се налази прелепи парк са фонтаном, сат кулом, чесмама, дечјим игралиштем и одмаралиштима. У шуми изнад парка налази се уређена трим стаза, погодна за пешачење и вожњу бициклама.

Специјална болница за рехабилитацију „Врањска Бања“ нуди услуге лечења и смештаја.

На 8км од Врањске Бање, у атару села Првонек, налази се брана за водоснабдевање „Првонек“, грађевинске висине 93 метра, једна од највећих  брана од природних материјала овог дела Европе, али и истоимено језеро у дужини од 5 километара. У подножју бране изграђено је купалиште, парк, воденица, школа и мини хидроелектрана.