Саопштење

Београдски сајам добитник је чак две годишње награде, које Привредна комора Србије традиционално, крајем календарске године, додељује најуспешнијим привредницима и компанијама у текућој и претходној години. Награде су добитницима уручене 6. децембра 2017. године у свечаној сали Скупштине града.

Данка Селић, генерална директорка ДП Београдски сајам, добитница је Годишње награде „Пословна жена године“ за остварене резултате у привређивању у 2016. години.

ДП Београдски сајам добитник је „Повеље“, којом жири Привредне коморе Србије за доделу годишње награде високо вреднује компанију поводом њене јубиларне годишњице и значајних пословних подухвата.

Beogradskom sajmu dve godišnje nagrade Privredne komore Srbije

Укупни економски ефекти пословања компаније у 2016. години процењени су на близу 13 милијарди динара вредности продате робе и услуга и на четири милијарде динара бруто додате вредности. Тиме је обезбеђено и око 2,5 милијарде динара укупних пореских прихода. Иако има само 180 запослених, својом активношћу Београдски сајам је генерисао више од 1700 радних места на годишњем нивоу, са пуним радним временом, око 10 посто више него претходне године. Процењено је да су само приредбе Београдског сајма привукле у Београд и његове хотеле више од 48 хиљада страних и готово 20 хиљада домаћих гостију, који заједно остваре потрошњу од око једне милијарде динара. Независно истраживање је показало да се сваки динар, који својим пословањем оствари Београдски сајам, на нивоу националне економије увећа чак и 11 пута. Сваки евро који сајамски излагач уложи у учешће на некој сајамској манифестацији враћа два евра, и то још док сајам траје, а у периоду по окончању сајма тај поврат досеже и осам евра за један. Све сајамске манифестације реализоване током 2016., укључујући и оне са највишом међународном лиценцом и рејтингом, оцењене су као успешне или веома успешне и примерне у глобалној сајамској индустрији. Уз све то, и поред изузетно високих, фиксних трошкова одржавања и уопште пословања, Београдски сајам је редовно испуњавао све своје законом предвиђене обавезе, није имао дуговања нити је на било који начин оптерећивао државни буџет.

Beogradskom sajmu dve godišnje nagrade Privredne komore Srbije

Београдски сајам је током 2017. године обележио и у светским размерама изузетан јубилеј, 80 година постојања. У том периоду капије Сајма прошло је више од 60 милиона посетилаца, организовано је око 3000 сајамских манифестација различитих профила и формата, које су у просеку привлачиле по двадесетак хиљада људи, а регистровано је више од 500 хиљада излагача  из чак 180 држава. За све то време Београдски сајам је био чврст и поуздан замајац целокупне српске привреде и економског развоја уопште.

Високо ценећи жељу привредника и Привредне коморе Србије да укажу на најуспешније и примерне на привредној мапи Србије, Београдски сајам захваљује свима који су препознали уложени труд и остварене резултате који су до оваквих угледних признања и довели.

ДП Београдски сајам