За „Школски дан“, који се традиционално одржава у оквиру две манифестације – Сајма књига и Сајма образовања, издавачи су и ове године припремили посебан програм, прилагођен најмлађима, школарцима, студентима и њиховим учитељима, професорима и библиотекарима.

Тај дан представља посебну прилику за сусрете и разговоре са писцима, али и сећање на велике ствараоце српске књижевности. Овогодишњи програм за децу организатори су посветили Александру Вучу, утемељивачу модерне српске поезије за децу, а повод је био 120 година од његовог рођења.

Аутор поема „Подвизи дружине пет петлића“ и „Сан и јава храброг Коче“ писао је подстакнут жељом да се деца пробију кроз стеге и решетке одраслих људи, а организатори су „малу публику“ подсетили на једну од изјава Александра Вуча – „Дете је човек, само још малог раста – човек који треба да буде упознат са целокупним савременим животом и његовим развитком“.

Љубивоје Ршумовић је рекао да је он је припадао групи надреалиста, људи који су неговали добар језик и играли се добрим српским језиком, тако да његова „Дружина пет петлића“, после Јована Јовановића Змаја а пре Душка Радовића, представља преломну тачку у литератури за децу.

Писац Владимир Андрић навео је да су дела Јована Јовановића Змаја за радост, лепоту, срећу, а дела Александра Вуча за прескакање ограда и искакање из свакодневице. Поред тога, Вучо је утицао и на данашње песнике за децу.

– Имао сам част да пишем предговор за Вучову поему „Сан и јава храброг Коче“ и поново сам радио неку врсту рекапитулације песника који је извршио велики утицај на мене и као читаоца, дакле у том најранијем периоду, а и касније као ствараоца, навео је песник Дејан Алексић.

У спомен на Александра Вуча почетком следеће године изаћи ће и књига у издању Радио-телевизије Србије, која се састоји од његових 12 прича за децу, које су 1931. године објављене у подлистку Политике за децу. То су заправо приче за децу које су се појавиле пре „Дружине пет петлића“.

Књижевни програм за децу и сусрети са писцима „Нове игре пет петлића“ одржавају се сваког дана од 12 и до 14 сати у Сали „Александар Вучо“.