Од 4. до 7. децембра 2025. године Београдски сајам ће у хали 2 бити домаћин 19. Сајма етно хране и пића, најрепрезентативније манифестације посвећене традиционалним прехрамбеним производима у Србији и региону Југоисточне Европе.
И ове године, посетиоци ће имати прилику да упознају велики број произвођача аутентичних, ручно рађених производа припремљених по традиционалним рецептима, најчешће од органски гајених сировина. Поред препознатљивих гастрономских специјалитета, биће представљени и савремени производи инспирисани традицијом, као и различита решења за амбалажу.
Такође, на овогодишњем Сајму етно хране и пића представиће се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, које је покровитељ манифестације, уз град Београд, као и Секретаријат за пољопривреду града Београда.
Мали произвођачи наступиће углавном на заједничким штандовима у организацији Привредне коморе Србије и њених регионалних огранака, Задружног савеза Србије и Војводине, градских управа и бројних удружења.
Током протеклих 18 година, овај сајам одиграо је важну улогу у брендирању и промоцији домаћих гастрономских производа — од лесковачког ајвара, качарског и хомољског меда, футошког купуса и пиротских пегланих кобасица, до бројних врста џемова, зимнице, сирева, сувомеснатих специјалитета, вина и ракије — од којих су многи постали и озбиљни извозни артикли.
Стручни жири, састављен од еминентних познавалаца гастрономске баштине, оцењиваће производе у више робних група и подгрупа, додељујући дипломе и посебна признања. Најбољи међу најбољима понеће престижно годишње признање „Сајам етно хране и пића – робна марка из Србије 2025“.
Радно време манифестације биће од 10 до 19 часова, цена појединачне улазнице 550 рсд (групна улазница 400 рсд, породична 900 рсд, улазница за пензионере 250 рсд, док традиционално, регистровани посетиоци преко портала имају могућност бесплатног уласка на сајам. Цена паркинга за аутомобиле је 200 рсд по сату.



