Под слоганом „Образована Србија, успешна Србија“ и под покровитељством Министарства просвете Републике Србије, на Београдском сајму је, 20. октобра, у Хали 2Ц, свечано отворен 53. Сајам образовања и наставних средстава.

Ова дуговечна манифестација је почела с радом дан раније, али је, у сусрет захтевима и потребама јавности и медија, јер се истовремено одржава и велики Међународни београдски сајам књига, свечаност поводом почетка рада уприличена дан касније.

Свечаност су својим наступом увеличали хор и инструменталисти музичке школе „Ватрослав Лисински“.

Отварајући сајам, министарка просвете у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић подсетила је зашто је образовање један од најважнијих приоритета савременог доба и зашто је образовање темељ на којем почива развој сваког друштва, пружајући кључ за напредак у свим аспектима живота.

„Образовање представља један од најзначајнијих сегмената друштва а квалитетно образовање је кључно за напредовање сваког појединца али и државе. Циљ државе је, а она то и чини, да се током читавог живота сваки појединац свестрано образује и развија.

Свим ученицима у Србији омогућено је да своје знање представе не само у школи него и на такмичењима са својим вршњацима из исте генерације, од школског до међународног нивоа. Ми смо поносни на успехе наших ученика, који и на међународним такмичењима и олимпијадама, у општој и јакој конкуренцији, добијају награде и освајају медаље. Само прошле године освојили су више од стотину медаља. А то није могуће без изузетне посвећености просветних радника.

Након успостављања платформе „Такмичари генерације“ настављамо процес дигитализације и подршке ученицима и студентима. Настављамо опремање школа дигиталним уређајима, школама је дистрибуирано 265 паметних табли, а основне и средње школе добиле су 2125 нових радних станица за опремање рачунарских кабинета. Циљ је да се ученици током школовања упознају са информационим технологијама али и са наслеђем, културом и традицијама своје земље.

Због тога верујем да ће национална читанка имати посебно место у васпитно-образовном систему Републике Србије. У току је дистрибуција тих читанки, које треба да допринесу упознавању са културом, историјом и наслеђем наше земље и подстицању националног идентитета.

Кад је реч о инвестицијама у инфраструктурне пројекте, у току је изградња и опремање објеката предшколских установа у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које реализујемо из зајма Светске банке . Овим ћемо обезбедити 11.000 места широм Србије. До сада је завршено и на употребу предато 11 објеката, док су радови у 12 објеката у току.

Током ових сајамских дана настојаћемо да под слоганом „Победи знање“ представимо васпитно-образовне установе и појединце из тих установа из целе Србије, које победе односе управо сопственим знањем.

На штанду Министарства просвете представићемо зато и предшколске установе, и основне и средње школе, музичке и уметничке школе, ученичке домове. Циљ је да нам они сами покажу како раде, како постижу добре резултате, како у својим срединама формирају демократски дух и примере добре праксе. Предвиђена је и серија обука и дискусија за ученике, али и за њихове родитеље и наставнике. Богат уметнички и музички програм такође су саставни део те агенде.“

Министарка Ђукић Дејановић је посебно позвала на традиционални „Школски дан“, у четвртак, 24. октобра, који је предвиђен за организоване посете ученика, наставника, школских библиотека, студената и професора.

Излагачки део манифестације употпуниће пратећи програм који ће се одвијати у сали за пратећи програм у хали 2Ц, а поред стручних предавања, посетиоци ће бити у могућности да присуствују и радионицама, промоцијама, презентацијама намењене широј јавности. Свакодневни програми ће се одвијати и на штанду Министарства просвете и на штандовима излагача.

Радно време 53. Сајма образовања и наставних средстава (као и 67. Међународног београдског сајма књига) је од 10 до 20 часова.