47. Медидент, међународни сајам медицине и стоматологије, најреспектабилнија регионална медицинска пословно-комерцијална и едукативна сајамска манифестација, биће одржан од 24. до 26. октобра 2024. године. У Хали 3 Београдског сајма окупиће се преко 50 домаћих и регионалних излагача и представника иностраних компанија.

Ради се о кључном догађају у календару здравствених радника, пре свега из области стоматологије али и више медицинских области. Ова манифестација игра изузетну улогу у повезивању професионалаца, произвођача, дистрибутера и јавности у циљу размене најновијих достигнућа, технологија и трендова у стоматолошкој индустрији. Један од основних циљева сајма стоматологије је представљање најновије понајвише денталне опреме, инструмената и уређаја али и остале медицинске и лабораторијске опреме и средстава, фармацеутских и других производа и услуга, како стручњацима, тако и широј јавности. Под слоганом „Заједно до здравља“, оваква репрезентативна понуда сајму обезбеђује статус ослонца целокупне струке и пратећих и сродних индустрија.

За стоматологе, ортодонте, денталне техничаре и друге стручњаке у овој области, Медидент представља прилику да се упознају са најновијим технологијама и методама, што им омогућава да унапреде своје вештине и квалитет услуга које пружају пацијентима. Поред тога, Медидент омогућава учесницима да на лицу места испробају нове производе, присуствују демонстрацијама и предавањима, и на тај начин донесу квалификоване одлуке о набавци опреме и материјала. Главни циљ је да се упознају са технолошким иновацијама које могу значајно унапредити квалитет и ефикасност њихове праксе. Стоматолози имају прилику да се директно упознају са функционалностима нових уређаја, тестирају их и дискутују о њиховим предностима са представницима произвођача. Овај процес омогућава професионалцима из бранше да идентификују најбоље производе за своје ординације, што директно утиче на побољшање услуга које пружају пацијентима.

Корист од овог сајма за произвођаче и дистрибутере стоматолошке опреме је у томе што компаније могу да прикажу своје најновије производе широком аудиторијуму, склопе нове пословне уговоре и прошире своју мрежу купаца и партнера, што за циљ има лансирање нових производа и промоцију бренда на конкурентном тржишту стоматолошке индустрије. Представљање опреме и инструмената пословним људима, као што су менаџери и власници стоматолошких клиника, омогућује им доношење релевантних одлука о инвестицијама у нову технологију. Ови догађаји пружају могућност преговора, склапања уговора и стицања ексклузивних дистрибуцијских права. Такође, пословни људи на сајму могу да процене тржишне трендове, идентификују нове прилике за проширење пословања и успоставе стратешке партнерства са произвођачима и добављачима.

стоматолошким услугама и технологијама, као и да добију савете о оралној хигијени и превентивној нези. Представљања стоматолошке опреме на сајму укључују едукацију и подизање свести о напретку у стоматолошкој индустрији. Грађани имају прилику да из прве руке виде иновације које побољшавају квалитет стоматолошке неге, што може подстаћи већи интерес за редовне стоматолошке прегледе и третмане. Такође, кроз интерактивне презентације и консултације са стручњацима, посетиоци могу добити вредне информације о превентивним мерама и новим опцијама лечења.

Медидент нуди богату палету стандардне стоматолошке опреме која обухвата широк спектар уређаја и инструмената потребних за свакодневни рад стоматолога. Ова опрема најчешће укључује: стоматолошке столице (модерни модели стоматолошких столица са напредним функцијама као што су меморија положаја, интегрисани системи за дезинфекцију, и ергономски дизајн који повећава удобност како за пацијенте, тако и за стоматологе); турбинске бушилице и микромоторе (напредни алати који омогућавају прецизан и ефикасан рад у различитим врстама стоматолошких захвата. Ове бушилице често имају опције за регулацију брзине, осветљење радног поља, и смањење буке); системе за дигиталну радиографију (дигитални рендген апарати који омогућавају брзо и прецизно снимање зуба са минималном изложеношћу пацијената зрачењу. Ови системи често долазе са софтверима за анализу и чување података, што значајно олакшава дијагностику); интраоралне камере (које омогућавају стоматолозима да прикажу пацијентима стање њихових зуба у реалном времену, што помаже у бољој комуникацији и образовању пацијената о потребним захватима); системе за ЦАД/ЦАМ технологије (омогућавају дизајн и израду протетских надокнада директно у ординацији, чиме се смањује време израде и побољшава прецизност протетских радова); ласере за меко и тврдо ткиво (ова технологија се користи за различите интервенције у стоматологији, од сечења десни до третмана каријеса, пружајући минимално инвазивне и брзе захвате); стерилизаторе и аутоклаве (напредна опрема за стерилизацију која обезбеђује висок ниво сигурности у стоматолошкој пракси, кључна за одржавање хигијенских стандарда) итд.

Поред ових основних уређаја, на сајму се уобичајено представљају и различити додаци, као што су системи за анестезију, оптички уређаји за повећање видљивости, материјали за испуне, те различите врсте ортодонтских апарата и имплантата.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време сајма Медидент је од 10 до 19 часова, последњег дана до 18 часова.

Цена појединачне улазнице износи 500, а групне 300 динара. Паркирање аутомобила у сајамском кругу плаћа се 200 динара по сату.

Медидент систематски мотивише излагаче и све друге учеснике да представе и најновије светске трендове и иновације у стоматолошкој индустрији, које побољшавају квалитет неге, смањују инвазивност захвата и повећавају ефикасност рада стоматолога. То се пре свега односи на увођење дигиталних технологија као што су 3Д скенери, ЦАД/ЦАМ системи и дигитална радиографија, који постају стандард у савременој стоматологији; фокус на смањење бола и нелагодности за пацијенте довео је до развоја техника које минимизују оштећења здравог ткива (ласерска стоматологија, озонска терапија и биокомпатибилни материјали су примери ове тенденције); употреба генетских тестова и дигиталних модела омогућава прилагођавање стоматолошких третмана специфичним потребама сваког пацијента. Ова персонализација повећава успешност лечења и задовољава специфичне естетске захтеве пацијената; интраоралне камере, апликације за мобилне телефоне и други дигитални алати омогућавају стоматолозима да на визуелно атрактиван начин прикажу пацијентима стање њихове оралне хигијене и објасне неопходне третмане, чиме се повећава њихово ангажовање и посвећеност лечењу; са све већим фокусом на одрживост, многе стоматолошке праксе прелазе на еколошки прихватљиве материјале и процесе. Ово укључује употребу биокомпатибилних материјала, смањење отпада и енергетски ефикасне уређаје; развој телемедицинских услуга омогућава стоматолозима да пружају консултације на даљину, што је посебно значајно у удаљеним или слабо покривеним подручјима…

Медидент такође представља платформу за промоцију интердисциплинарне сарадње, где се стоматолози повезују са другим медицинским стручњацима, што може допринети холистичком приступу у пружању здравствене неге. На тај начин, сајам постаје место не само за размену знања и искустава, већ и за интеграцију стоматологије у ширу здравствену праксу.

Посебна погодност за грађане који посете сајам је могућност да добију бесплатне или повољне прегледе, савете од стручњака и информишу се о доступним опцијама лечења. Ова врста помоћи води смањењу страха од стоматолошких захвата и повећању свести о важности редовне неге зуба. Често се нуде промотивне услуге попут чишћења зуба, бељења или консултација везаних за ортодонцију и имплантологију. Поред тога, произвођачи и дистрибутери нуде и попусте и специјалне понуде, што посетиоцима омогућава да повољније купе производе за оралну хигијену или договоре третмане.

Илустрације ради, у склопу обимног програма излагања, услуга и едукације, у понуди је широк асортиман потрошног материјала и медицинских инструмената за стоматолошке ординације и зуботехничке лабораторије:

  • Фирме Фор Дентал и Техноден организују заједничку презентацију иновираног модела зубарских столица,
  • Медиа Оглед, издавач из Хрватске, и ове године доноси богату понуду издања намењену едукацији стоматолога и стоматолошких техничара и асистената, као и специјализаната и студената,
  • Неодент, као реномирани излагач и дугогодишњи организатор денталних симпозијума, и ове године утврђује нову праксу едукације у малим групама, континуирано организованих на свом штанду,
  • Окси Глобал презентује медицински апарате за третман коже лица кисоником,
  • НоваМинд, сертификована компанија у области медицинских уређаја, представља најновију генерацију инплантата компатибилних са најчешће коришћеним системима инплантата широм света,
  • Студио 2М доноси нове медицинске униформе, Нефасер Медикал увек неопходни хируршки конац и медицинске мрежице, а Ампри Балкан све врсте медицинских и хируршких рукавица,
  • На сајму се представља и фирма Каритас, која запошљава више од 10 хиљада људи у преко 300 објеката, 27 старачких домова и 23 амбулантна центра и један је од највећих пружалаца социјалних услуга у Горњој Баварској,
  • Фирма Сити Дентал, поред услуга сервисирања медицинске опреме, нуди и продају стоматолошке опреме; Аква Пауер, научна компанија, представља производе за пречишћавање воде и сузбијање каменца у водоводним системима,
  • Фирме Денти и Медипро Интернешнал већ традиционално на Медидент доносе ексклузивне стоматолошке производе високог квалитета страних, реномираних произвођача.
  • Фирма Аспектумбг презентује протезу против хркања и слипапнее „онирис“, на гипсаним моделима вилица.