Београдски сајам се ове јесени претвара у централно место окупљања свих љубитеља културе, науке, технологије и врхунских вина. Уз богат програм манифестација јесен 2024. обећава незаборавне тренутке за посетиоце свих генерација, испуњене едукацијом, инспирацијом и пословним сусретима.

Београдски сајам има дугу и богату историју у организацији сајмова, која траје више од осам деценија. Овај успех није дошао случајно, већ је резултат сталног улагања у инфраструктуру, модернизацију, и неговање партнерстава са излагачима и посетиоцима. Традиција успешног пословања наставиће се и у предстојећој јесењој сезони сајмова, гарантујући да ће догађаји бити успешни и препознатљиви на међународном нивоу.

Сајамска јесен доноси већ етаблиране сајмове попут сајма књига, намештаја и машина и алата за дрвну индустрију, графичке, папирне и креативне индустрије, Wine Vision by Open Balkan, енергетике и екологије, медицине и стоматологије, етно хране и пића, образовања и наставних средстава, новогодишњи вашар, као и још других спортских и стручних догађања.

44. Међународни сајам графичке, папирне и креативне индустрије – ГРАФИМА одржаће се од 18. до 20. септембра. Популарна Графима, већ деценијама представља достигнућа у овим експанзивним привредним гранама. Истовремено презентује и достигнућа машинске индустрије, софистициране напредне технологије, наменске ИТ, дизајнерски хардвер и софтвер, креативно-уметничке графичке жанрове.

На 60. Међународном сајму намештаја, опреме и унутрашње декорације који ће отворити капије од 01. до 06. октобра, представља се цела дрвна индустрија – од фазе примарне прераде дрвета до израде финалних производа. У „делокруг“ ове манифестације спада и уређење ентеријера, као и промоција производа свих пратећих индустрија – произвођача најразличитијих репроматеријала и машина које се користе у производњи намештаја. У истом термину, један дан краће, одржава се и 60. Међународни сајам машина, алата и репроматеријала за дрвну индустрију.

У периоду од 14. до 16. октобра очекују нас два сајма, 19. Међународни сајам енергетике, односно највећи регионални скуп компанија, корпорација и институција у секторима који се баве електричном енергијом, угљем, нафтом и гасом, те обновљивим изворима енергије и рударством, као и 20. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – ECOFAIR.

У календару културних дешавања југоисточне Европе централно место крајем октобра већ деценијама припада Међународном београдском сајму књига.

Најзначајнија и најпрестижнија књижевна манифестација, један од највећих сајмова у Европи, 67. Међународни београдски сајам књига, одржаће се од 19. до 27. октобра на Београдском сајму. Допринос Београдског сајма књига књижевном стваралаштву, образовању, угледу Србије у свету, промоцији домаће књижевности, културној размени са иностранством, покретању актуелних књижевних и друштвених питања -огроман је и неоспоран. 53. Сајам образовања и наставних средстава, који се одржава у истом термину, поред промовисања учења као доживотног процеса и указивања на значај школовања и усавршавања, подразумева богат излагачки програм и све што је потребно за опремање и рад васпитно-образованих установа.

Више од четири деценије Међународни сајам медицине и стоматологије највећа је манифестација у својој области у региону. Место је интензивних пословних сусрета произвођача, продаваца и корисника медицинске опреме, као и место на коме стручњаци из разних области медицине размењују знања и искуства. Одржаће се од 24. до 26. октобра.

Од 22. до 24. новембра посетиоце очекује 3. Wine Vision By Open Balkan. Највећи и најупечатљивији сајам вина југоисточне Европе – Винска визија отвореног Балкана понудиће незаборавно хедонистичко и визуелно искуство.

18. Сајам етно хране и пића улепшаће последњи месец у години, трајаће од 05. до 08. децембра, као већ добро позната смотра прехрамбених производа намењених тржишту, припремљених по традиционалним рецептима, на традиционални начин.

Последња манифестација у календарској години је у служби забаве и опуштања, односно 62. Новогодишњи вашар угостиће и најмлађу публику.

С обзиром на разноврсност и квалитет догађаја које Београдски сајам ове јесени нуди, нема сумње да следи успешна сезона. Бројни посетиоци из земље и иностранства и пажљиво осмишљене манифестације из различитих области, гарантују да ће Сајам поново доказати свој статус једног од водећих регионалних центара окупљања, учвршћујући своју улогу у промовисању културе, образовања и иновација кроз своју дугу и богату историју.