Први јесењи сајмови Београдског сајма почињу у среду 21. септембра и трајаће до суботе 24. септембра. То су 42. Међународни сајам графичке, папирне и креативне индустрије ГРАФИМА, 28. Међународни сајам информатичко-биротехничке опреме БИРО-ЕКСПО и 1. Сајам паковања и амбалаже ПАК-АМ.

ГРАФИМА је најрепрезентативнија регионална сајамска манифестација намењена промоцији технолошких достигнућа у графичкој индустрији, издаваштву, штампаним медијима, дизајну и рекламној индустрији, у производњи, доради и преради папира и бројним другим сегментима ових привредних грана.

Већ деценијама је циљ и мисија ове манифестације да на најбољи начин интегрише машинску индустрију, информационо-комуникационе технологије, креативно-уметничке графичке жанрове и вештине, наменски ИЦ и дизајнерски хардвер и софтвер у професионални, едукативни и визуелни сајамски изазов високог међународног формата.

Под слоганом „Више боје“ посетиоцима ће се ове године, у Хали 4 Београдског сајма, представити више од 70 излагача различитих профила из десетак земаља, а понудиће изузетно богат избор машина, уређаја и опреме за графичку индустрију, резервних делова и компоненти, половних графичких машина, контролних и мерних уређаја и опреме, машина и опреме за рециклажу отпадних материјала, сировина и репроматеријала, али и финалних производа графичке индустрије, креативне и папирне индустрије.

Домаћин Графиме 2022. је компанија Igepa Cartacell, чланица Igepa Group, водећег специјализованог европског дистрибутера папира са преко 50.000 клијената у 25 земаља широм света, на преко 75 локација. Са 3.500 запослених и прометом од преко 1,8 милиона тона папира, групација остварује укупни годишњи промет од преко две милијарде евра. Компанију Igepa Cartacell одликује широк дијапазон производа, као што су графички и амбалажни папири и картони, материјали за визуалну комуникацију и оглашавање, али и машине за дигиталну штампу великих формата. Домаћин Графиме представља и неколико графичких хардверских адута без којих је сваки посао у вези са рекламним технологијама и хардвером готово незамислив.

Као и неколико претходних година, акценат стручног и пратећег програма овогодишње Графиме стављен је на технологију штампе, графички дизајн и рекламни материјал. Поред стручних предавања и презентација нових технологија и достигнућа од стране врхунских предавача и демонстратора, за посетиоце ће поново бити отворена „Улица креативних решења“, која промовише идејна решења из области графичког дизајна, а биће активна и „Берза коришћених машина“, посебно занимљива за оне који тек почињу посао у овој бранши.

Пратећи програм Графиме садржи теме из различитих области и од еминентних предавача и презентера. Тако ће посетиоци моћи да сазнају више о „Примени дизајна у пракси“, „Паметним текстилима“, „Стандардизацији графичке производње“, „Типографији и ретипографији сецесије“, „Дигиталној припреми за флексо штампу“, „Управљању бојом у графичкој и амбалажној индустрији“, „Амбалажи (искуства из наставе и праксе)“, „Дигитализацији у производњи амбалаже“, домаћин је припремио и презентацију принтера Handtop 3200UV итд.

Најквалитетнијим графичким производима у различитим категоријама, односно робним групама, стручни жири Београдског сајма додељује традиционалне симболичне награде – Златни, Сребрни и Бронзани печат. Признања ће добитницима бити уручена у петак, 23. септембра, у 15 часова.

У исто време и на истом месту где и Графима, одржава се и Међународни сајам информатичко-биротехничке опреме – Биро-Експо, тематски усмерен на канцеларијско пословање (канцеларијски намештај, биро машине и прибор, канцеларијски материјал, пословна и декоративна галантерија…)

Први Сајам паковања и амбалаже ПАК-АМ нова је звезда на домаћем сајамском небу. Ова специјализована манифестација, која обухвата најразличитије сегменте паковања и амбалаже, као и машине и опрему намењену овој индустријској грани, комплементарна је покровитељској и свеобухватнијој Графими и представља њен нови квалитет. Циљ нове манифестације, која треба да окупи произвођаче амбалаже и паковања од дрвета, стакла, пластике, папира, картона, произвођаче етикета, јесте представљање и промоција нових производа, упознавање са иновацијама и новим трендовима из ових области, успостављање нових контаката и обнављање већ постојећих, едукација кроз пратећи програм.

Пројектни тим сајмова ГРАФИМА, БИРО-ЕКСПО и ПАК-АМ чине Александар Павић, координатор пројеката, и Љиљана Мандић Андрејевић, сарадник на пројектима, тел. +381 11 2655-831, +381 11 2655-121.

Радно време Графиме је 21 – 23. септембра од 10 до 18 часова, 24. септембра од 10 до 17 часова.

Цена појединачне улазнице је 400 динара, за групне посете 300 (за ученике и студенте 200), а паркинг је 150 динара по сату.