На Београдском сајму све је спремно за почетак јубиларног 60. издања Међународног сајма намештаја, опреме и унутрашње декорације (УФИ), који почиње у уторак 1. октобра.

Угледна манифестација и регионални центар свих упослених у дрвно-прерађивачкој индустрији и индустрији производње и пласмана намештаја, има богату историју грађену преко шест деценија. Не само да представља срж српске дрвне индустрије, већ служи и као значајан културни и економски догађај који повезује традицију и иновацију.

Од скромних почетака до међународно признате манифестације и чланице Уније међународних сајмова (УФИ), Сајам намештаја у Београду симболизује еволуцију и раст индустрије, док уједно рефлектује уметничке дизајнерске и друштвене промене у региону.

Овогодишњи Сајам намештаја одржаће се у халама 1, 1А, 2, 3 и 3А од 1. до 6. октобра, уз такође јубиларно 60. издање Међународног сајма машина и алата за дрвну индустрију (УФИ), који ће дан краће трајати у хали 5 Београдског сајма (1. до 5. октобар).

Сајам намештаја представиће преко 100 излагача из земље и иностранства, а брендови долазе из Шведске, Немачке, Италије, Пољске, Словеније, као и из региона, Босне и Херцеговине, Северне Македоније…

Међу реномираним компанијама су Икеа, Дрвотекс, Мелани Софа, Форест, Симпо, Рота Солушнс, док хала 3 остаје препознатљива по дизајн концепту и представиће компаније Каса Фамилиа, Раст, Гарда, Мебел Јумис Дизајн, Софа Софа, Мод Проџект, Мобело, Фурникс…

Први пут на сајму учествују компанија Дал-Масив Доел из Сев. Македоније, као и Меда фурничр и Вуд Декор из Србије.

Србија, земља богате традиције у дрвној индустрији, користи своју јединствену могућност да се позиционира као кључни играч на глобалном тржишту. Зато је овај сајам већ годинама место глобалних трендова и локалних прилика, а посебан акценат стављен је на видљивост и пласман домаћих производа и компанија које учествују, као и међународне контакте и извозно пословне конекције које се остварују током сајамских дана.

Излагачи из земље и иностранства, међу којима су водећи произвођачи намештаја, дизајнери, дистрибутери, трговци и други професионалци, представљају широк асортиман намештаја за различите намене – од стамбених простора до канцеларија, укључујући баштенски, дечји, кухињски намештај, спаваће собе, купатила и гарнитуре.

Посетиоци сајма и ове године имаће прилику да сагледају свеобухватан преглед најновијих трендова у овој динамичној индустрији, упознају различите стилове, од модерног и минималистичког до класичног и рустичног намештаја. Уз то, сајам нуди и разноврсне елементе ентеријера као што су расвета, теписи, завесе, декоративни предмети и други додаци који комплетирају изглед простора.

60. Међународни сајам машина и алата за дрвну индустрију (УФИ)

Већ шест деценија овај тематски профилисан догађај заокружује и Међународни сајам машина и алата за дрвну индустрију. Ове године он се одржава у хали 5 Београдског сајма од 1. до 5. октобра, траје дан краће од Сајма намештаја, уз слободан улаз за посетиоце.

Сајам машина и алата понудом ће испратити један од главних циљева у области развоја обраде дрвета – аутоматизацију и дигитализацију производних процеса, технологија које омогућавају произвођачима да смање трошкове, повећају ефикасност и побољшају квалитет производа.

Изложбени програм обухватиће широк спектар машина и алата за високу прецизност примарне и завршне обраде дрвета, пилане, сушаре, механичке, електричне и пнеуматске алате, као и палету репроматеријала за израду намештаја (грађа, столарске плоче, фурнири, фолије, кант траке), површинску обраду и спајање (боје и лаковИ, све врсте лепкова, разређивача, брусних папира), окове и украсе за намештај (бравице, шарке, кваке, ручице, жице, опруге и украсни елементи), а на сајму ће бити понуђен и богат избор текстила и тканина за намештај, коже за намештај као и материјала, полиуретанске пене, сунђера, елемената од гуме и пластике и др.

Међу овогодишњим учесницима су Топ Тек Вудворкинг са италијанским брендом Биесе, Интер холз Балкан са аустријским брендовима Холц хер, ОТТ и др, док први пут на сајму учествују Гоматек и Радек Дооел из Сев. Македоније, Цефла из Италије и Острман из Немачке.

Међусобна сарадња учесника оба сајма, посебно са иностраним купцима и пословним посетиоцима којих је сваке године све више на овом догађају, додатно је појачана спровођењем програма б2б, који већ кроз предсајамке активносту умрежава учеснике и организује њихове контакте.

Сајам није само изложбени простор већ и платформа за едукацију и размену знања.

Осим изложбеног дела, учесницима ће и ове године на располагању бити бројни пратећи програми – стручна предавања, панел дискусије и радионице на тему трендова у дизајну ентеријера, употребе материјала и техника уређења простора.

Сајам намештаја на Београдском сајму у последњој деценији успео је да конципира програм и садржај манифестације на начин који успешно спаја комерцијални и индустријски контекст са промоцијом дизајна и уметности. Годишња Изложба младих дизајнера постала је интегрални део сајма, пружајући платформу за нове таленте да представе своје идеје и радове. Овај програм је посебно важан за развој креативне индустрије у Србији и региону.

Оно што данас Сајам намештаја такође чини и културном манифестацијом која промовише креативност уметника у овој области јесте и програм Desing Talks разговори и дискусије са еминентним и стручним говорницима, дизајнерима и архитектама који се одвијају током сајма на најактуелније теме из ове области, а који су занимљиви иза посетиоце и за стручну јавност.

Традиционалне награде које Сајам намештаја додељује сваке године додатно доприносе престижу манифестације, а то су “Златни кључ” и „Сајамски кључ“.

Своју вишедеценијску позицију узора у овој делатности Међународни београдски сајам намештаја потврдиће и ове године у јубиларном издању. Биће то комплетан доживљај – фантастична изложба најрепрезентативнијих комада намештаја за многобројну заинтрерсовану публику, пословни сусрет професионалаца и место где се остварују пословне прилике.

Бити на сајму и даље је ствар престижа, јер је сајам жива и динамична платформа која спаја произвођаче, дистрбутере и увознике, дизајнере и купце намештаја.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време Сајма намештаја:
УТО – СРЕ, 1–2. октобар: 10:00 – 19:00 часова
ЧЕТ – НЕД, 3–6. октобар: 10:00 – 20:00 часова

Радно време Сајма машина: УТО – СУБ, 1–5. октобар: 10:00 – 19:00 часова, улаз је слободан

Улазнице за Сајам намештаја: цена појединачне улазнице је 500 РСД, а групне улазнице 350 РСД. Групна улазница за ђаке и студенте (уз списак или индекс): 250 РСД.

Пословна пропусница: 3.500 РСД

Паркинг за аутомобиле: 200 РСД по сату

Медијски партнери манифестације: Style.rs, Krov.rs, Bravacasa, Gradnja.rs, Дрвотехника, Ананас, Ентеријер, Kamatica.rs

Хотел партнер: Мона Плаза