Школски дан, који се традиционално, по правилу четвртком, организује током Међународног београдског сајма књига, и ове године је окупио школарце, студенте, наставнике и професоре. Свечано га је отворио Милан Пашић, помоћник министра просвете у Влади Србије.

Симболично отварајући Школски дан помоћник министра је нагласио да је „образовање један од најважнијих задатака и зато треба да буде квалитетно и свима доступно. Убрзани токови развоја условљавају континуитет човековог образовања и усавршавања, који није статичан процес, већ процес који захтева сталну активност, напредовање и професионални развој“.

Истакао је да снага и вредност промена у образовању зависе од снаге и креативности свих оних који су непосредно укључени у образовање. „Васпитање, образовање и настава су три међусобно повезана и условљена процеса и као такви чине јединствен педагошки процес“.

„Интензивне реформе образовног система усмерене су на побољшање квалитета и ефикасности образовања, као и на обезбеђивање доступности квалитетног образовања за сву децу“.

„Протеклих дана, на штанду Министарства, током Сајма образовања, представљене су различите активности и пројекти, који су постигнути заједничким радом Министарства, образовно-васпитних установа, запослених, ученика и родитеља“.

Пашић је рекао да је „посебно поносан на децу и ученике широм Србије, који су јавности показали своја знања, умећа и постигнућа“, јер „знање је благо које сваког власника свуда прати“, а „то благо је овде, међу књигама“.

Током Школског дана излагачи припремају садржајан програм намењен деци и запосленима у образовним установама, старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима, а писци за децу и младе разговарају са малим и младим читаоцима и потписују своје књиге.