Савремена књижевност једног великог и полицентричног европског језика – немачког, окупила је ове године на Сајму књига четири земље – Немачку, Аустрију, Швајцарску и Лихтенштајн. Књижевници и издавачи из ових земаља посетиоцима ће током наредних седам дана презентовати око хиљаду књига савремених аутора, од којих ће премијерно бити представљено чак 350 наслова.

Током Сајма књига Србију ће посетити више од 20 еминентних стваралаца за децу и одрасле – Херта Милер, Карл Маркус Гаус, Марсел Бајер, Владимир Каминер, Јан Вагнер, Фолкер Кучер, Инго Шулце, Арно Камениш, Дана Григорча, Мелинда Нађ Абоњи, Јонас Лишер, Тереза Преауер, Валентина Гребнер, Луц Ратенов и Катрин Регла, само су неки од аутора који ће се представити београдској публици.

Програм „Четири земље, један језик“ бавиће се, између осталог, везом између гласова, звукова и језика, писцима који стварају користећи различите регистре језика, оне који повезују музику и језик или пишу на два или више језика. Посебне теме биће превођење, књижевност као спона међу земљама, систем награда и друштвених признања, сајмови књига, резиденцијални програми и стваралачке колоније, значај друштвеног и политичког ангажмана у савременој књижевности на немачком језику.

Кроз забаван и поучан програм, интерактивне радионице, читалачке клубове, предавања, играонице и перформансе, посебно ће бити представљено креативно стваралаштво за децу и омладину.

Програм за понедељак, 23. октобар

„Рико, Оскар и тајанствене сенке“ назив је креативне радионице из Дечјег кутка, за ученике „IV i V“ разреда основне школе, коју ће од 11 до 12 часова водити Јасминка Петровић и Бојана Лукић.

У подне почиње „Необична географија“, програм кроз који ће бити презентоване земље учеснице и њихове мање познате специфичности. Учесници су Аксел Дитман, амбасадор Немачке у Србији, аустријски амбасадор Јоханес Ајгнер, Филип Ге, амбасадор Швајцарске, као и представник Лихтенштајна.

Под називом „Окрутни танго“, Небојша Бараћ разговараће са Хертом Милер од 15 часова.

На Платоу „Црњански“ у 16 часова почиње програм „Гоодбyе Москва“ – разговор са Владимиром Каминером.

„Књижевност је опсесивна“ тема је о којој ће, у 17:30, говорити Марсел Бајер.

Данашњи програм почасних гостију завршава се ван Сајма – у Југословенском драмском позоришту, у 20 часова. Биће то вече са Хертом Милер – „Логика 29. фебруара“. Текстове ће читати глумица Мирјана Карановић.