Пријатну дужност да отвори овогодишњи Сајам хортикултуре, велику цветну манифестацију која је знак новог почетка и нове енергије на Београдском сајму, имао је Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, које је традиционални покровитељ и један од најактивнијих учесника и мотиватора ове манифестације.

Уз преношење поздрава од стране ресорног министра Бранислава Недимовића, упућена је и похвала Београдском сајму на брзој организацији првог сајма после пандемије вируса кovid-19, као и за помоћ и уступање свих својих капацитета држави у овој тешкој борби.

– Организовање ове манифестације је добар путоказ Београдског сајма за нови почетак, а по души, мирисима и амбијенту, ово је најлепши сајам. Добар показатељ за даљи развој ове привредне гране је да производња цвећа и украсног биља у Србији расте. Тренутно имамо 550 хектара под садницама, а охрабрујући је податак да је преко 200 хектара површине цвећа у заштићеном простору. Такође, потрошња расте, и домаће производње и расада из увоза.

Говорећи о „меденом сегменту“ овог сајма, Станојевић је указао на чињеницу да 1,3 милиона кошница дају 11 хиљада тона меда.

– Поред хортикултуре која је најзаступљенија на сајму, присутни су и воћари, виноградари, повртари, представници који се баве прикупљањем и прерадом лековитог биља, као и произвођачи органске хране. Држава и Министарство пољопривреде дају велику подршку и директне подстицаје како би кроз употребу савремених технологија у производњи, резултати били и квантитативно и квалитативно бољи.

Станојевић је истакао задовољство што се у нашој средини евидентно придаје све већа пажња озелењавању и украшавању зелених површина.

– Волео бих да се попут ове „Баште у срцу града“, од читаве Србије направи башта у срцу Европе – рекао је на свечаном отварању 25. Међународног сајма хортикултуре BeoPlantFair и пратећих тематских изложби уважени гост Дејан Драгићевић, водитељ серијала „Прва башта Србије“ (РТС) и „Цветни кутак“ (Агро ТВ). Он се сложио да је Србија нагло почела да се интересује за баштованство и да се после лошег периода за цвеће десило чудо, којем управо присуствујемо на Београдском сајму.

Свечаност је, на задовољство присутних, украсио наступ плесног пара Belgrade Tango Encuentro, који већ традиционално организује Танго фестивал на Београдском сајму.

У хали 3 и на отвореном простору пред посетиоцима ће до суботе 20. јуна 2020. године поред Сајма хортикултуре бити још три тематске изложбе – 23. Изложба лековитог биља и препарата од меда Дарови природе, 8. Изложба баштенских и парковских машина и пратеће опреме MotoPlantExpo и 4. Изложба органске производње Organic Fest.

На сајму учествује преко 80 излагача, највише домаћих, али ће преко својих дистрибутера и представника бити заступљене фирме из Немачке, Италије, Словеније и Шведске. Ове године запажено је повећано интересовање излагача из области цвећарства и уређења зелених површина.

Програм сајма распоређен у четири целине: Флора, Зелени дизајн, Дарови природе и Organic Fest и MotoPlantExpo.

Из богатог избора садница цвећа, четинара и украсног биља, кактуса, сезонског цвећа, зачинских и ароматичних биљака, на сајму се одабран може купити и директно од произвођача, јер је BeoPlantFair традиционално одлична прилика за све мале произвођаче и домаћинства да изађу изван локалних тржишта и успоставе нове контакте у прилог будућих сарадњи.

Учесници су: појединци, удружења, земљорадничке задруге, привредне организације, дистрибутери, произвођачи-узгајивачи, трговци, пејзажне архитекте, академске и научне институције, комунална предузећа, заједно са значајним бројем пословних посетилаца, најшире публике и љубитеља природе.

Манифестација представља све области хортикултуре – узгајање цвећа и цветног материјала, производњу садница и семенског материјала, воћарство, виноградарство, пчеларство, гајење лековитог биља, узгој и одржавање зелених површина, механизацију за хортикултуру, заливне системе, пластенике, средства за прехрањивање и заштиту, пејзажну архитектуру…

У оквиру стручног пратећег програма у петак 19. јуна 2020. године биће обележен Дан пејзажне архитектуре.

Посетиоцима сајма разноликих пословних профила и личних афинитета пружа се јединствена прилика да се упознају са новим трендовима и брендовима у хортикултури, пејзажној архитектури и просторном планирању, производњи и примени лековитог и ароматичног биља, новим технологијама у гајењу биља, да сазнају више о значају и лековитим дејствима препарата од меда и још много тога.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

Радно време манифестације: 17 – 20. јун, од 10 до 18 часова

Улаз и паркинг су бесплатни за посетиоце.

Мере и препоруке заштите и превенције:

Београдски сајам ће поштовати и обезбедити све прописане мере и препоруке заштите и превенције, а у складу са важећим правилима заштите од вируса covid-19. Биће видно истакнуте информације за посетиоце о мерама које су у том смислу предузете.

Од посетилаца се очекује да се придржавају мера.