„Млади заваривач 2018“ је републичко такмичењу ученика средњих машинских школа Србије и младих заваривача из привреде, које ће се по први пут одржати у склопу Сајма технике и техничких достигнућа, и то у среду 23. маја 2018. године, у хали 2, ниво Ц.

Такмичење је организовано у две категорије и четири поступка заваривања (111 – РЕЛ, 135 – МАГ, 141 – ТИГ и гасно – у зависности од броја пријављених учесника). Прву категорију чине ученици средњих машинских школа Србије који се такмиче у теоријском и практичном делу, док се друга категорија, млади заваривачи до 22 године старости, такмиче само у практичном делу. Обе категорије израђују исти практични задатак.

Такмичење почиње већ од раних јутарњих сати и траје до касног послеподнева. Планирано је да се од 8.15 до 8.30 часова изврши пријављивање и регистрација такмичара, следи од 8.30 до 8.45 отварање такмичења, потом од 9.00 до 10:00 тест знања, од 10.30 до 15.00 практични рад, од 15.00 до 18.00 је оцењивање узорака, да би у 18.30 били проглашени победници.

Занимљиво је да ће на месту такмичења, посетиоцима и свим другим заинтересованима, да се окушају у овој озбиљној, захтевној и траженој вештини, на располагању бити и симулатор заваривања који ће обезбедити компанија „Proficut“, а који је иначе изложен на штанду „Proficuta“ у хали 1А.

Организатори такмичења су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Заједница машинских школа Републике Србије, Друштво за унапређивање заваривања у Србији и Београдски сајам – Међународни сајам технике и техничких достигнућа.

Покровитељи такмичења су Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) и Привредна комора Србије, а генерални спонзор је Proficut d.o.o.