Најзначајнији сајам наоружања и војне опреме у југоисточној Европи „Партнер“, отворен је у хали 4 Београдског сајма. Председник Србије обишао је штандове на сајму, а потом је присуствовао потписивању уговора о Сервисном центру између Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ и Ербаса, као и свечаном откривању хеликоптера Х 145М.

Атракција овог сајма, хеликоптер Ербас Х145М, први је од девет који је Србија набавила према уговору потписаном 2016. године. Ербасов хеликоптер Х 145М свечано је откривен првог дана Сајма наоружања и војне опреме. Овај хеликоптер ће имати наоружање из домаће производње, ракете и митраљезе који се у Србији производе по лиценци из бившег СССР-а. Реч је о вишенаменској платформи која се користи за подршку специјалним снагама.

Кључеве хеликоптера председнику Александру Вучићу свечано је уручио извршни директор Ербаса Бруно Еван.

Од девет хеликоптера Х 145М, колико их је наручено, пет је за војску, а четири за полицију. Од пет летелица намењених за војску – три ће бити наоружана, а предвиђена су за трагање и спасавања, и биће опремљени тако да ће моћи да прођу кроз облаке.

Поред Х145, на сајму су изложени бројни производи српске војне индустрије као што су ракетни системи „Тамнава“ и „Шумадија“, борбена возила „Лазар“ и „Милош“.

У присуству председника Вучића откривено је и оклопно мултифункционално возило „Деспот“, које је направио Технички ремонт из Братунца, а чији је прототип представљен на паради 9. јануара у Републици Српској. Пет таквих возила треба да буде испоручено до јануара МУП-у Републике Српске.