Под покровитељством Министарства одбране Републике Србије, јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2021. биће одржан од 11. до 14. октобра на Београдском сајму.

Значај овог највећег регионалног догађаја у домену одбрамбене опреме и технологија огледа се у јединственој презентацији домаћој и светској јавности достигнућа Републике Србије у области истраживања, развоја и производње наоружања и војне опреме.

На сајму се представљају компаније које припадају групацији Одбрамбене индустрије Србије, Југоимпорт СДПР, као и бројни произвођачи из Србије и света.

У халама 1 и 4, као и на отвореном простору Београдског сајма, биће изложено више од 70 крупних средстава наоружања и војне опреме из развоја Војно-техничког института (ВТИ), артиљеријско-ракетни системи, ПВО системи, модернизована борбена и нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни и системи за управљање ватром, теренска возила као и и различите врсте вођених и невођених ракета.

Као посебна сајамска изненађења, најављене су бројне премијере и нови типови „оружја будућности“.

Суорганизатор сајма, домаћа компанија „Југоимпорт-СДПР“ представиће око 40 система из сопственог развојног програма, у оквиру три пословне мисије које има, као носилац развоја и производње сложених борбених система и муниције, као интегратор српске одбрамбене индустрије на светском тржишту и као компанија која се бави опремањем Војске Србије и Министарства унутрашњих послова средствима из домаће производње и из увоза.

На сајму „Партнер“ биће приказани производи из развоја и производње зависних Југоимпортових предузећа као што су „Борбени сложени системи“ из Велике Плане, са погоном и у Куршумлији, фабрика „Белом“ у Узићима која производи малу муницију, панчевачка „Утва“, као и „Ковачки центар“ и нова „Капислана“ у Ваљеву. У саставу групације зависних предузећа „Југоимпорт-СДПР“, осим предузећа које су технолошки чланови групације, налази се и Српска банка, као финансијски и стратешки партнер те компаније.

Обавезне противепидемијске мере током трајања Партнера 2021.

Обавезно је ношење заштитних маски, одржавање дистанце од 1,5м између учесника у разговору, избегавање руковања и стварања непотребних гужви, редовна дезинфекција руку и проветравање просторија;

Сви учесници манифестације (излагачи, техничко особље, пословни посетиоци и гости) дужни су да приликом преузимања пропусница за улазак на Сајам и током трајања Сајма на захтев надлежних покажу:

  • доказ о вакцинацији са најмање две дозе вакцине или
  • негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или
  • негативан антигенски тест не старији од 48 сати или документ где се види да је носилац прележао Ковид-19, с тим да од првог тестирања не може проћи мање од 14 дана, нити више од шест месеци.

У складу са међународним карактером манифестације, и у склопу растуће међународне војнотехничке и војно-економске сарадње са партнерским земљама, на сајму се очекује значајан број иностраних, реномираних произвођача наоружања и војне опреме.

Стручни форуми и панел дискусије током сајма, на којима ће учествовати војни експерти из земље и иностранства, биће прилика да се размене идеје и искуства у области одбрамбене технологије.

Сајам Партнер једна је од првих редовних сајамских манифестација после годину и по дана паузе условљене пандемијом коронавируса.

Организација сајамске манифестације биће у потпуности усклађена са мерама и препорукама Kризног штаба за супротстављање ширењу епидемије коронавируса.

Сервисне информације:

Прва три дана манифестација ће бити затворена за ширу публику, а само четвртог дана, у четвртак 14. октобра, биће отворена за посетиоце.

Радно време сајма:

Од 11. до 13. октобра од 10 до 17 часова (само за пословне посетиоце).

14. октобра од 10 до 19 часова (за пословне посетиоце и публику)

Цена појединачне улазнице је 350 динара, а групне улазнице (за више од 8 људи) 200 динара.