Нови Пазар је изузетно занимљива туристичка дестинација у оквиру које се издвајају четири тематске целине: културно-историјски споменици, планине, бање и традиционална кухиња.

Данашњи Нови Пазар основао је Иса-бег Исхаковић 1461. године.

Подигнут је у близини средњовековног утврђења Трговишта, познатог под именом Рас. У овом граду налазе се четири културно-историјска споменика под заштитом УНЕСЦО-а: средњовековни комплекс Стари Рас, Црква Светих апостола Петра и Павла (Петрова црква), манастири Сопоћани и Ђурђеви Ступови, али и остаци Отоманског царства који су под заштитом државе.

Надалеко је позната новопазарска традиционална кухиња, која је прожета мирисима и истока и запада. Ретки су они који су били у Новом Пазару а да нису пробали бар неки од бројних специјалитета – ћевапе, мантије, баклаве, ђулсију…

Нови Пазар смештен је у долини, а јединствен је феномен на Балкану по томе што се у ову долину звездасто улива пет река: Рашка, Јошаница, Дежевска, Људска и Себечевска.

Голија, једна од најлепших и шумама најбогатијих планина у Србији, налази се 32 километра северно од Новог Пазара и пружа велике могућности за одмор и рекреацију у готово нетакнутој природи, и зими и лети. На Голији расте више од 100 врста лековитих биљака, а забележено је више од хиљаду врста живог света. Голија је Парк природе, у оквиру кога се налази Резерват Биосфере.

Планина Рогозна такође се налази се у близини Новог Пазара. Богата је рудама које су још у средњем веку експлоатисане, а на овој планини налазе се и остаци старог града Јелеча.

Пештерска висораван је јединствена, очаравајућа природна оаза у срцу Европе.

Стара Новопазарска бања је једна од најстаријих на Балкану. Њене лековите воде користили су још стари Римљани, који су први и открили њене минералне изворе. Средином XVII века Турци су уредили Бању, па је она била на гласу као „изврсна врућа бања“. Воду ове бање стручњаци сврставају у сумпоровито-киселе хипотерме, чија температура на изворишту достиже и 52 °Ц. Таква вода благотворно делује на неуромишићне болести, реуматска обољења, ишијас, спортске и друге повреде, стања после можданог удара, кожна и гинеколошка обољења. Вода садржи и знатне количине сумпорводоника, трагове мангана и амонијака.