На Сајму вина, на штанду Канцеларије за КиМ, од 22. до 24. фебруара заједно ће се представити бројне косовско-метохијске винарије. Захваљујући дугој традицији и разноврсној понуди, ови произвођачи ће и на 9. Сајму вина привући велику пажњу посетилаца и љубитеља овог пића.

ВИНАРИЈА АНТИЋ

Породична Винарија „Антић“ из Ораховца основана је 2008. године и има засад од 1,5 хектара под виновом лозом. Годишње производи око 40 хиљада килограма грожђа, односно око 20 хиљада литара вина. Позната вина из Винарије „Антић“ су црвена вина „Рајска башта“ и „Избор срца“ као и бело вино „Постојбина“, а у понуди су и „Вранац“, „Шардоне“, „Росе“.

ВИНАРИЈА ПЕТРОВИЋ

Негде су то шатои и винске куће, у околини Неготина – пимнице, негде винарије и вински подруми, а на Косову и Метохији – винице, посебно грађени делови куће намењени искључиво за прераду грожђа и чување вина.

Једна таква виница – „Виница Петровић” из Велике Хоче, која се налази у поседу Срђана Петровића, представника шесте генерације породице Петровић, бави се производњом грожђа и вина. Годишње производи око 50 хиљада литара вина, шире, сока од грожђа, ракије лозоваче, комовице, ликера… Њихова најпознатија вина су „Метохијско црвено вино“, „Царско црвено“, бело вино „Завичај“…

ДЕЧАНСКА ВИНИЦА

Некада Голема Оча, данас Велика Хоча, у срцу Метохије вековима живи захваљујући виноградарству. По историјским изворима још од 12. века, када је Стефан Немања ово место приложио Хиландару, а врхунац развоја је постигнут у средњем веку када су богати становници подигли 24 цркве и два манастира. Манастир Високи Дечани препознао је такође богатство земљишта помилованог медитеранским ветровима и засадио своја виногорја и у Великој Хочи сместио своју виницу. Због отворености речних и поточних долина према југу и западу, у подручју Велике Хоче се осећа утицај приморске климе која продире долином Белог Дрима и изузетно благотворно делује на виноградарство. Захваљујући великом броју сунчаних дана и просечној надморској висини од око 400 метара, узгој винове лозе и традиционална производња одличних вина у Великој Хочи допринели су и изградњи бројних хришћанских светиња. Остало је чак 13 цркава из тог доба, као и драгоцени примери градске архитектуре 19. века.

У средњевековној Србији пехар вина је био знак и симбол дијалога, договора, заклетве, обећања и обичаја. Данас, када живот у енклави није лак, вина из Велике Хоче остају међу најпознатијим брендовима Србије, позната као „Дечанска вина“.

ВИНАРИЈА ЂУРИЧИЋ

Производња вина у породици Ђуричић до 1999. године била је у складу са традиционалним породичним потребама вина и ракије за једну сезону, односно – до следеће бербе. После тога, до 2006. године, мала производња од неколико стотина литара прерасла је у неколико хиљада литара вина. Овај период је и период скромне продаје и испитивања реакције љубитеља вина са ових простора. Након позитивних реакција и критика, Ђуричићи су регистровали производњу вина као делатност, тако да је породична производња из хобија прерасла у професију и њихова привредна активност 2007. године званично је регистрована под именом Хочанска вина доо.

Винову лозу Винарија гаји на површини од непуног хектара, а остале потребне количине грожђа откупљује од дугогодишњих коопераната. Већ читаву деценију годишња производња је 20-30 хиљада литара вина, у којој доминирају „вранац“, „гаме“ и нешто мање „бургундац“. У понуди је и розе вино, као и ракија која „одлежава“ у храстовим бурадима.

Већ неколико година половину производње Винарија „Ђуричић“ продаје на страним тржиштима – у Француској, Немачкој, Белгији, Хрватској и Швајцарској.

ВИНИЦА БРКИЋ

Породична „Виница Бркић“ једна је од најстаријих и најпознатијих у Великој Хочи, могло би се рећи и у Метохији, јер има традицију дугу скоро двеста година. После различитих историјских дешавања, у савременом периоду породична производња вина била је мала све до деведесетих година прошлог века, када су се створили услови за приватну иницијативу. Породица Бркић тада је оживела производњу вина. Куповином нове и модерне опреме повећан је обим производње, као и квалитет, али то је стандард на коме се и данас инсистира.

„Виница Бркић“ производи три врсте хочанских вина – црно, бело и розе, као и ракију „лозу“. Учествује на многим сајмовима и изложбама, на којима често осваја различита признања и медаље за квалитет својих производа.