Првог дана Међународног сајма наоружања и војне опреме ПАРТНЕР 2019 одржан је „Сусрет привредних друштава Републике Српске и Републике Србије у области производње наоружања и војне опреме на међународном сајму наоружања и војне опреме ПАРТНЕР 2019“.

Састанак се одвијао у организацији Владе Републике Србије и Републике Српске, са намером да се конкретним активностима унапреде сарадња и повезивање наменске индустрије Републике Српске и одбрамбени капацитети Србије.

У сусрету су учествовали министар одбране Републике Србије Александар Вулин, министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, помоћница министра за индустрију у оквиру Министарства привреде и предузетништва Републике Српске Соња Товиловић као и представници привредних друштава из Републике Српске који су изнели кључне информације о својим производним и технолошким могућностима. Фокус излагања био је усмерен на потенцијалну сарадњу са произвођачима наоружања и војне опреме из Републике Србије.

Скуп је званично отворио министар одбране Републике Србије Александар Вулин, који из угла ресора који води дао кључне одреднице за будуће заједничко деловање и указао на значај ових сусрета.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић осврнуо се на досадашњу сарадњу као и кључне потенцијале наменске индустрије Републике Српске који би се могли укључити у контекст сарадње.

На скупу су изнете кључне информације о производним и технолошким могућностима привредних друштава, значајним помацима у различитим областима производње наоружања и војне опреме, структурним и организационим променама као и актуелном стању и амбицијама компанија које послују у производњи и ремонту наоружања и војне опреме.

У првој сесији представили су се гости из Републике Српске, представници привредних друштава и компанија и помогли да се боље упознају расположиви потенцијали наменске индустрије Републике Српске: „ОРАО” а.д. Бијељина; „Космос” а.д. Бања Лука; „Фабрика мотора специјалне намене” а.д. Пале; „Технички ремонт” а.д. Братунац; „Зрак-оптоелектроника” д.о.о Теслић; „Матра” д.о.о Бања Лука; „Синелт” д.о.о. Бања Лука; „БЕС” д.о.о Теслић; „Нова творница пречистача” а.д. Рогатица; „Нови Јелшинград” а.д. Бања Лука; „Инвест градња” д.о.о. Соколац; „Ливар” Ливница челика а.д. Бања Лука; „Swisslion индустрија алата” а.д. Требиње.

У другој сесији овог стручног скупа, учесници су изнели податке о достигнућима и потенцијалима само једног дела фабрика које припадају Одбрамбеној индустрији Србије. С обзиром да у Републици Србији има близу 70 компанија у приватном или државном власништву, кључни критеријуми за избор фабрика које се презентују јесу већ успостављена сарадња или потенцијал за успостављање сарадње.

Сесију је излагањем започео помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, који је изнео најновије информације са аспекта Одбрамбене индустрије Србије, као и новине у погледу развоја савремених борбених платформи и средстава наоружања који Републику Србију сврставају у ред озбиљних светских произвођача наоружања и војне опреме.

У наставку су учествовале домаће компаније и привредна друштва и њихови представници: „Трајал Корпорација” а.д. Крушевац; „ППТ-наменска” а.д. Трстеник; „Јумко” а.д. Врање; „Застава оружје” а.д. Крагујевац; ХК „Крушик” Ваљево; „Слобода” Чачак; „Телеоптик-жироскопи” Земун; „ФАП Корпорација” Прибој; „Застава Терво” Крагујевац; „Застава Ковачница” Крагујевац и ЈП „Југоимпорт СДПР” Београд.

Након излагања свих учесника, врхунац сусрета представљали су директни разговори представника привредних друштава Републике Српске и Републике Србије чиме је овај скуп остварио свој циљ и трасирао пут за будућу сарадњу.