„Електрична возила, пуњачи и инфраструктура…“ назив је округлог стола, који се одржава у уторак 27. марта 2018. године, од 12 до 14 часова, у Свечаној сали Београдског сајма.

Организатори скупа – Машински факултет Универзитета у Београду (Катедра за моторна возила), Српска асоцијација увозника возила и делова, Електротехнички институт „Никола Тесла“ из Београда, Привредна комора Србије, ГСП Београд, ProjectLand из Београда, ЕНЕЛПС из Београда и ДОТС – Друштво одржавалаца техничких система из Београда – предвидели су да се разговара о стању и перспективама развоја у овој области, да се прикажу сопствена истраживања, да се изнесу комерцијални аспекти и тржиште, облици финансирања, законске регулативе те институционална и друга подршка.

После СУС погона, дизел и бензин возила све су више у серијској производњи снабдевена хибридним и чисто електричним моторима. Већина земаља ЕУ донела је одлуку да од 2025. године забрани продају аутомобила на дизел и бензин, тако да као једина алтернатива остају електрични аутомобили за које треба изградити инфраструктуру и обезбедити субвенције за куповину возила. Већ сада је у најразвијенијим земљама ЕУ забрањен улаз у центар града возилима произведеним пре 2000. године, а у поједине градске целине могу ући само возила стандарда еуро 6 .

У том контексту, потребно је до 2020. године на територији Србије направити најмање 500 паркинг места са пуњачима, нарочито на коридорима и у већим градским центрима., гаражама и хотелима за потребе туриста. Такође, ови пуњачи морају бити универзални и повезани информационим системима.

У раду округлог стола ће, поред представника организатора, учествовати и излагачи на сајму (BMW, Nissan, Toyota и др.), представници министарстава екологије, туризма, привреде, рударства и енергетике, представници НИС-а, ЕПС-а, ЕМС-а, студенти Електротехничког, Машинског и Саобраћајног факултета, представници медија.