Уз лепоту и мирисе које доноси Међународни сајам хортикултуре, и стручни пратећи програм је једно од његових обележја. О разноврсним темама на панелима и округлим столовима своје ставове износе стручњаци из свих сегмената ове науке.

„Утицај инванзивних биљних врста на стабилност екосистема“ тема је првог скупа заказаног за среду, 4. април у 10:30. Предавач је др Марија Нешић, доцент Шумарског факултета.

„Потенцијално угрожене аутохтоне врсте рода геранијум“ друга је данашња тема, која је на програму пола сата касније, а предавач такође долази са Шумарског факултета – доцент др Ивана Бједов.

Редовни професор Шумарског факултета др Милка Главендекић од 11:30 одржаће предавање на тему „Инванзивна страна врста cacyreus marshalli (lepidoptera:lycaenidae), могућа претња биљкама родова гараниум и пеларгониум у Србији“.

О томе шта кажу наука и пракса о употреби пчелињег отрова на овогодишњем сајму хортикултуре у подне ће говорити Јелена Ћирић.

„Европску конвенцију о пределу“, у 13:30 представиће Биљана Филиповић, дипломирани инжењер пејзажне архитектуре, представница Министарства заштите животне средине Републике Србије.

„План предела кроз систем просторног планирања у Црној Гори“ тема је о којој ће говорити Јелена Франовић, дипломирани инжењер пејзажне архитектуре, представник которског МонтеЦЕП-а.

О „Унапређењу капацитета Шумадије и Поморавља за примену Европске конвенције о пределу“ у 14:30 говориће др Јасминка Цвејић, дипломирани инжењер пејзажне архитектуре.

Данашњи стручни пратећи програм завршава се причом о озелењавању кровова, која почиње у 16 часова а о овој теми говориће Коста Цинко.