У четвртак, 12. маја 2022, од 10 часова, отварају се за посетиоце капије сајма аутомобила DDOR ECO BG CAR SHOW 07“ и 14. САЈМА МОТОЦИКАЛА MOTOPASSION„. Манифестација ће трајати до недеље, 15. маја, одржаће се у халама 1, 1А, 2, 3, 3А, 4 Београдског сајма, али и на отвореном сајамском простору.

О САЈМУ

DDOR ECO BG CAR SHOW 07 (под слоганом „Природни број обртаја“) и 14. Међународни сајам мотоцикала MOTOPASSION („Све твоје страсти на једном месту“) представљају јединствену сајамску манифестацију, најзначајнији годишњи догађај у сектору ауто и мото индустрије у региону али и југоисточној Европи. Својеврстан куриозитет, али и похвала организатору, јесте чињеница да ће ови сајмови аутомобила и мотоцикала бити прве манифестације те врсте у Европи које ће се одржати након двогодишње паузе у организацији сајмова.

Подсећања ради, љубитељи аутомобила и мотоцикала последњи пут су са својим љубимцима на Београдском сајму могли да се друже током 54. Међународног салона аутомобила, одржаног у марту 2019. године. Следећи сајамски аутомобилски хепенинг, који је требало да буде одржан у марту 2020. године, са перспективом да буде највећи ауто-мото догађај у то време у свету и уз бројне рекорде у погледу броја брендова и премијера, и чија је организација сасвим доведена до краја, отказан је због галопирајуће пандемије свега неколико дана пре свечаног отварања капија сајма за посетиоце.

Иако неки од разлога за готово трогодишњу сајамску апстиненцију нису сасвим нестали – последице пандемије, проблеми у међународном транспорту и комуникацијама, глобални проблеми у аутомобилској индустрији у вези са финализацијом производње – ова манифестација ће бити одржана као једна од ретких те врсте у том периоду и у Европи и у свету. (И један Женевски салон аутомобила по трећи пут је одгођен „за следећу годину“, после релативно неуспелих покушаја са различитим концептима промоције највећих светских брендова. И многи други овогодишњи, поготово европски аутомобилски хепенинзи отказани су из сличних разлога.) Биће то у условима очекивано смањеног комерцијалног ефекта у смислу продаје возила, због недостатка нових возила на тржишту, али истовремено уз огромно интересовање медија, стручне и широке јавности за моделе возила која већ сада нуде најновија погонска решења, а чија се потпуна комерцијализација очекује у блиској будућности.

У складу са потребама и могућностима излагача и другим објективним околностима манифестација се одржава у термину нешто краћем од уобичајеног, али испуњава све предуслове да буде прекретница на аутомобилском тржишту и у аутомобилској индустрији Србије.

МИСИЈА

Циљ је организатора, Београдског сајма, да у сарадњи са Српском асоцијацијом увозника возила и делова и компанијом ДДОР Осигурање Нови Сад, генералним спонзором ове манифестације, представи најновија достигнућа комплетне ауто-мото индустрије и најразноврснију могућу палету перформанси, дизајнерских и техничко-технолошких иновативних решења у свим секторима ове индустрије. Међутим, у складу са новим временом и приликама (а о томе говори већ и одредница ЕКО у иновираном називу сајма), у питању је сасвим нови излагачки концепт – акцентују се возила са еколошки напредним погонским решењима, аутомобили на електрични погон и хибриди, али и нови модели са конвенционалним погонима, еколошки унапређени и са највишим еколошким стандардима. Ради се о новим технологијама које су данас актуелне у ауто-индустрији и онима које ће то бити у најскоријој будућности. Готово све чланице Асоцијације увозника, што значи и сви брендови на нашем тржишту, били су максимално инспирисани и вољни да овом пројекту дају пун допринос. Штавише, с обзиром на иновативност и ексклузивност оваквог сајамског концепта и на то да тренутно нема много активних сајмова по свету, излагачи ће представити изузетно велики број премијера, поготово код електричних возила, који ће бити потпуни новитети код већине брендова.

БРОЈКЕ

Пред посетиоце ће своје адуте изнети чак 210 аутомобилских излагача, заступника тридесетак брендова (међу којима премијерно и легендарни, 102 године стар, данас кинеско-британски МГ, тренутно најбрже растући аутомобилски бренд у Великој Британији). Они ће приказати између 120 и 140 различитих модела. Међу 48 нових модела, од чега су 36 премијере а 12 новитети, са потпуно електричним или пуним хибридним погоном биће их чак 36. Чисто електричних аутомобила међу премијерама и новитетима је чак 25, односно више од 50 посто.

Motopassion“ ће угостити 50 излагача, који ће представити тридесетак брендова мотоцикала, АТВ и осталих моторних возила из те категорије, са више од 80 модела.

ПРЕМИЈЕРЕ И НОВИТЕТИ

Ако се под премијером подразумева потпуно нови модел који се први пут излаже на српском тржишту, а под новитетом – нови модел који је стигао на тржиште у 2022. години и до сада није излаган нигде на сајмовима у земљи, онда понуда аутомобилске ексклузиве изгледа овако (чисто електрична возила означена су звездицом):

АУДИ пред посетиоце премијерно излази са моделима e-tron GT* и Q4 e-tron*; БМВе-ов новитет је модел iX*; СИТРОЕН има чак пет премијера – Ami*, MY Ami Cargo*, C5 X, C5 Aircross Plug-In Hybrid и Ë-Berlingo VAN*; ДАЧИА такође има новитет – Jogger; ФИАТОВА премијера је 500 (БЕВ)*, а две ФОРДОВЕ су Mustang Mach-E* и Explorer; ХОНДИН новитет је HR-V, а ХЈУНДАИ-јев IONIQ 5*; JEEP премијерно представља моделе Compass 4xe, Wrangler 4xe и Compass MHEV; КИА има премијерни модел ЕВ6* и новитет Sportage; МАЗДИН новитет је CX-5 (Facelift); МЕРЦЕДЕС-БЕНЦ има две премијере – EQB* и EQS*; MG ексклузивно долази са четири премијере – ZS 1.0, ZS EV*, 5* и eHS*; МИНИ-јева премијера је Countryman PHEV; ОПЕЛ на сајам долази са пет премијера – Corsa-e*, Mokka-e*, Combo-e*, Astra Hybrid i Grandland Hybrid; ПЕЖО има три премијере – e-2008*, e-Rifter* и 308 Hybrid, и два новитета – 508 PSE Hybrid и 3008 Hybrid; ПОРШЕ-ов премијерни адут је Taycan GTS*, а ЛЕНД РОВЕР-ов новитет Ренџ Ровер; РЕНО-ова премијера је Megane E-Tech*; ШКОДИНА премијера је Enyaq Coupe*, а новитети Фабиа и Karoq (Facelift); и СУЗУКИ има новитет SX4 S-Cross Hybrid; ТОЈОТИНЕ премијере су Aygo X и RAV4 PHEV; ФОЛКСВАГЕН премијерно представља ID.5*; ВОЛВО закључује листу премијера моделима C40* и S90 T8 Plug in Hybrid.

Према најави, САТ МЕДИА, медијски спонзор манифестације, ексклузивно ће на свом штанду представити Ferrari 458 Challenge, верзију хомологовану искључиво за трке.

Сви аутомобилски брендови наћи ће место у хали 1 Београдског сајма.

Ни мотоциклистички брендови по ексклузивности излагачке понуде на заостају за аутомобилима. Тако:

АПРИЛИА представља четири новитета – SR GT 125, SXR 50 Tuareg 660 и RS 660; АРГЕНТОВА премијера је Active Sport; БЕНЕЛИЈЕВЕ премијере су Leoncino 125 и Leoncino 800; БМВ такође има две премијере – CE04 и R18 Transcontinental; ДУКАТИЈЕВЕ премијере су Multistrada V4 S, Streetfighter V2 и Scrambler Urban Motard; ДУКАТИ Е СКУТЕР премијерно представља PRO III; Е ПРАЈМ такође има једну премијеру – Evo R, баш као и ГАСГАСSM 700; ХУСКВАРНА наступа са две премијере 701 Supermoto 2022 и Norden 901; ИНДИЈАН-ова премијера је Chief Dark Horse, а КТМ-ов новитет 1290 Super Adventure R; МОТО ГУЦИ премијерно приказује модел V100 Mandello, а МОТО МОРИНИX-CAPE 650; ПЕЖО такође има премијеру – Streetzone 50, а ПИЈАЂО новитет – Beverly 300/400 Hpe; ПОЛАРИСОВА премијера је Sportsman XP 1000 S, а РОЈАЛ ЕНФИЛДОВЕScram 411 и Meteor; РУСКА МЕХАНИКА премијерно приказује модел RM 800cc, а СИГВЕЈ има три премијере – B110S, E110S и E125S; СУЗУКИЈЕВА премијера је Hayabusa 1300; а SYM-ова – MAXSYM TL 508; ВЕСПА премијерно представља GTS 300 Hpe Racing sixties; коначно, CF MOTO има три премијере – X4, 800MT Touring и 700CLX Sport.

Хала 4 Београдског сајма је место где се сместио читав „Motopassion“.

ПРАТЕЋА ИНДУСТРИЈА

Изузетно је и интересовање излагача у сектору пратеће аутомобилске индустрије, гаражно-сервисне опреме, понуде резервних делова, ауто-галантерије и козметике, тјунинг опреме те деривата нафтне индустрије. Поред овакве стандардне понуде увозници из овог сегмента манифестације, а у складу са главном линијом излагачког програма, најављују посебну промоцију компатибилне и пратеће опреме за еколошки напредна возила, пуњача, соларних модула и друге одговарајуће инфраструктуре. У том контексту „активирана“ је чак и посебна, нова робна група која обухвата сада већ обиман и комплексан сегмент пуњача за електрична возила, али и соларне модуле за примену у ауто-индустрији. Факултет примењених уметности намерава да представи и свој експериментални модел аутомобила на соларни погон.

Овај сајамски сегмент посетиоци ће наћи у халама 2 и 1А Београдског сајма.

ОЛДТАЈМЕРИ

Посебном специјалитету овогодишње сајамске манифестације – олдтајмерима и различитим типовима старовременских аутомобила – посвећена је цела хала 3 Београдског сајма. Изложба је организована по тематским целинама, као својеврсна паралела изложби најновијих модела, како би посетиоцима била пружена могућност путовања кроз време и историју аутомобилске индустрије. Неки од изложених експоната вратиће посетиоце у време између два светска рата и у време прве сајамске изложбе Београдског сајма. Засебан и ексклузиван сегмент ове изложбе, у хали 3А, биће ретроспектива домаћих производа „Заставе“, темељан историјат вишедеценијске окоснице југословенске и српске ауто-индустрије.

ФИНАНСИЈСКА ПОМОЋ И УСЛУГЕ

Подразумева се да су на списку највиђенијих сајамских учесника и финансијске институције и осигуравајућа друштва, струковне организације, клубови, удружења и специјализовани медији. То се посебно односи на банке, лизинг и осигуравајуће компаније, чији је задатак да у актуелним специфичним тржишним околностима, у сарадњи са продавцима и дистрибутерима, припреме повољне финансијске аранжмане, како би купац за исти новац добио повољније услове кредитирања, повластице у додатној опреми возила, продуженој гаранцији или условима сервисирања. Учеснике из овог сектора треба потражити у халама 1 и 4.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Оно што сајам не успе да каже широком палетом путничких аутомобила и мотоцикала водећих светских произвођача, изложбама пратеће индустрије, делова и опреме, или атрактивним промоцијама светских новитета и ексклузивитета, посетиоцима ће бити понуђено у богатом пратећем стручном програму, који обилује информативним, образовно-едукативним и забавним садржајима, такмичарским активностима, тест вожњама и другим (не)очекиваним задовољствима.

Већ у предсајамском периоду, у недељу 8. маја, у програму је „Прес рели Србија“ у организацији Удружења новинара Србије и Београдског сајма, а старт је на Београдском сајму.

Из широког спектра разноврсних дешавања вреди издвојити стручну конференцију „Puma Eco Car Conference 2022 -PCC 2022“ са темом „Електрична возила – будућност и изазови“ у оквиру које ће се одржати и панел „Водоник, ЦНГ, ЛНГ – алтернативна чистија енергија за мобилност“ (13. маја, 11-14х), која ће се бавити перспективама и изазовима у ауто-индустрији до 2030. године.

На свом традиционалном сајамском полигону, у Атријуму Београдског сајма, НАВАК ће свакодневно организовати едукативне и тест вожње.

За петак 13. маја, у 18х, најављен је такође традиционални избор за „Мис Сајма аутомобила и Мотопешна“ у хали 1.

Проглашење „најбољих у ауто индустрији„, које бира Аутомобилски форум, удружење аутомобилских новинара и других стручњака у области аутомобилизма, следи у суботу 14. маја.

ГЕНЕРАЛНИ СПОНЗОР ове сајамске манифестације је ДДОР Осигурање Нови Сад, дугогодишњи партнер и пословни сарадник Београдског сајма и Српске асоцијације увозника возила и делова. ДДОР Осигурање је значајно ојачано подршком свог акционара, италијанског лидера у осигурању Групе Унипол, водеће осигуравајуће групације у Европи, ДДОР Осигурање преко своје јаке и велике мреже у Србији, пружа услуге за преко пола милиона клијената, каско осигурање, мини каско, помоћ на путу, осигурање од аутоодговорности, пакете уз осигурање од аутоодговорности.

РАДНО ВРЕМЕ САЈМОВА биће од 10 до 20 часова.

УЛАЗНИЦЕ: Појединачна улазница коштаће 400 динара, групна 300, групна за ђаке и студенте 200. Паркинг (у кругу Сајма) плаћа се 150 динара по започетом сату (максимална, дневна карта 750 динара).

Посебан сајамски поклон верним посетиоцима је породична улазница, Family Ticket, по цени од 800 динара, која ће (за родитеље и децу до 16 година старости) важити било ког дана сајма.