Дат је знак за излазак на стартну линију. Овогодишњи Међународни салон аутомобила, најугледнији и најстарији регионални догађај у сектору аутомобилске индустрије, и Међународни сајам мотоцикала, квадова, скутера и опреме „Motopassionu„, почињу 22. марта и трајаће пуних десет дана – све до 31. марта.

Биће представљени сви видови друмског саобраћаја, аутомобилске и пратеће индустрије, лаких доставних возила и гаражно-сервисне опреме, али и адекватна понуда пратећих услуга банака, лизинг компанија и осигуравајућих друштава.

Седам дана пре отварања сајамских капија, према списку који до почетка сајма може да буде само богатији, овогодишњи Салон аутомобила 2019. обогатиће 35 аутомобилских брендова. Од тог броја, 26 брендова је пријавило чак 48 премијера, а 15 брендова је пријавило додатних 32 новитета или редизајна. У сектору лаких моторних возила на сајму ће се појавити 11 брендова.

На „Motopassionu“ ће место наћи чак 36 брендова, а 23 бренда су пријавила чак 50 премијера.

У обиљу брендова, модела, премијера и новитета, неки посетиоци ће се поуздати у властите очи и уши уживајући у дизајну, перформансама и звуковима моћних машина, а не мали број њих ће на сајам пожурити верујући носу, намирисавши прилику за куповину доброг новог аутомобила или мотоцикла под повољним сајамским условима.

Такве прилике која се не пропушта први су постали свесни дистрибутери и увозници, мотивисани прошлогодишњим успешним пословањем на домаћем тржишту, „погурани“ и прошлогодишњим, такође успешним, београдским Сајмом аутомобила. Јер, према подацима Српске асоцијације увозника возила и делова, у Србији током 2018. године продато седам одсто више нових аутомобила него 2017. То се посебно односи на лака комерцијална возила, чији је раст, због специфичних услова финансирања продаје, у неким сегментима дословно експлодирао (процењује се да је у солидној привредној ситуацији за сваку нову фабрику потребно минимално 50 возила, што је одлична прилика за купвину аутомобила за који се не плаћа ПДВ). У целини, ради се о првом озбиљнијем расту аутомобилског тржишта у Србији у последњих неколико година, чиме је достигнут донедавно недостижан број од преко 25.000 путничких и око 5.550 лаких комерцијалних возила. (Простор за тржишно напредовање продавци виде и у процени да је српско тржиште реално спремно за око 60.000 возила.) Купце је нашло и око 2.000 луксузних возила, а међу њима и значајан број оних скупљих од 200.000 евра.

Наслањајући се и на овакав тренд, изразита већина увозника и дистрибутера се, као по договору, определила за нуђење сајамских повољности не само током него и знатно пре сајма, или поводом сајма. Готово листом су такве повољности орочене и завршетком сајма, а неки продавци су изричито наглашавали да су повољније предсајамске понуде уједно и сајамске и да током самог сајма неће бити додатних. Очигледно је процењено да је у актуелним тржишним околностима овакав принцип стимулисања продаје, који није ограничен трајањем сајма, повољнији и за продавце и за потенцијалне купце.

Чини се да је „ногу“ први повукао Еуро Сумар, увозник и сервисер аутомобила и мотоцикала марке Сузуки, који је уочи и поводом пролећног Салона, још почетком децембра 2018. „кориговао наниже“ цене аутомобила ове марке, обавештавајући јавност да неће бити додатног снижавања цена током самог сајма. Готово сви продавци који су касније најављивали финансијске повољности за своје купце у оваквом приступу видели су предности. То никога од њих није спречило да у ширем него раније предсајамском периоду понуди обиље погодности за куповину у разним форматима – за готовину, на кредит, на лизинг, уз сајамске бонусе, привилеговане камате или без њих итд. Најчешће и уз значајну дозу „персонализације“ услова финансирања. Купцима је, са друге стране, важно да бенефита од сајамске куповине има и да нису мале. Штавише, често су и веома стимулативне.

Радно време сајмова биће од 10 до 20 часова, а последњег дана од 10 до 19 часова.

Појединачна улазница коштаће 400 динара, групна 300, групна за за ученике и студенте 200, а улазница за „Family Day“ (за родитеље са децом до 16 година) 800 динара. Паркинг у кругу сајма плаћа се 150 динара по сату.