Међународни сајам технике и техничких достигнућа, елитна сајамска манифестација таквог профила у овом делу европског континента, почиње на Београдском сајму у понедељак, 15. маја и трајаће до петка, 19. маја 2017.

Сајам технике традиционално је најзначајнији регионални развојно-технолошки догађај, а пошто је 1937. године био прва сајамска манифестација, овогодишње 61. издање  подсећа и на 80. годишњицу Београдског сајма. Сајам технике био је и прва сајамска манифестација послератног Београдског сајма, обновљеног 1957. године, на данашњој локацији и са данашњим архитектонским идентитетом. Та година сматра се и „нултом“ годином Сајма технике, коме је историја „доделила задатак“ да буде матично гнездо из кога је произашла већина данашњих специјализованих приредби Београдског сајма, пре свега оних са техничким предзнаком.

Под слоганом „Темпо будућности“ и на излагачком простору већем од 20 хиљада квадратних метара, окупиће се више од 500 домаћих и страних, директних и индиректних излагача из 30 држава – БиХ, Аустрије, Бугарске, Чешке, Хрватске, Италије, Македоније, Кине, Немачке, Кореје, Русије, Словеније, САД, Словачке, Турске, Тајвана (НР Кина), Турске, Француске, Финске, Конга Бразавил, Канаде, Кипра, Пољске, Шведске, Румуније, Белгије, Холандије, Јапана, Велике Британије… Неке од њих, попут Чешке Републике, Словеније, Аустрије и Хрватске, представиће се кроз националне изложбе.

Окосницу сајамских поставки чине изложба алата, процесне технике, робота, софтвера и комуникационих линија неопходних у производним процесима својственим фабрикама будућности, Индустрији 4.0, индустријској аутоматизацији. Посетиоцима ће бити представљена и достигнућа у секторима електроенергетике и термотехнике, телекомуникација, енергетске, индустријске и кућне електронике, климатизације, грејања и хлађења, транспорта и логистике…

Радно време Сајма технике и техничких достигнућа биће од 10 до 18 часова, а последњег дана Сајма од 10 до 17. Појединачне улазнице коштају 300 динара, групне 200, а за ђаке и студенте стручних техничких школа 100 динара. За паркирање путничких аутомобила плаћа се 100 динара по сату.