Пред препуним изложбеним простором овогодишњег почасног госта 63. Међународног београдског сајма књига, Краљевине Мароко, вечерас је свечано отворена највећа културна манифестација у региону под слоганом „Радост читања“.

У име земље почасног госта Сајма књига, присутнима се обратио марокански историчар Абдулах Бусуф и изразио захвалност Републици Србији што је одабрала Мароко као прву арапску земљу почасног госта Сајма књига и нагласио да „то представља без сумње, велику подршку за развој културних веза и комуникација између  Марока и Србије и јачања цивилизацијских односа између два народа“. „Реч добродошлице, коју традиционално дају организатори сајма једном писцу, садржи у себи укорењену традицију једног отвореног друштва према другоме. Те две карактеристике, отвореност и прихватање другог, су несумњиво две особине које српско и мароканско друштво деле током њихове историје“, истакао је Абдулах Бусуф и закључио да „нема сумње да ће овај Сајам Kњига бити прилика да се упознамо са неким аспектима овог наслеђа и, надамо се, да ће такође бити допринос у изградњи сарадње између писаца и културних радника у обе земље и приближавање наша два народа.“.

Марокански историчар Абдулах Бусуф

Част да отвори овогодишњи Београдски сајам књига припала је писцу и академику Матији Бећковићу, који је нагласио да је Међународни београдски сајам књига „највољенији сајам књига на свету“ и да представља „свенародни празник и црвено слово у календару српске културе“. Он је рекао да  „има старијих, чувенијих и богатијих сајмова књига, али нема ниједан на којем бисте, ма откуд дошли, били добродошлији. На другима ћете срести славније писце, веће издаваче, моћније пословне људе, али нема ниједног на коме ћете видети више читалачког народа“, и додао да је „Сајам књига без читалаца, црква без верника“. Он је истакао да Сајам књига представља духовну својину читалачког народа и да „упркос тријумфу технологије књига опстаје. Књига је била на почетку па ће бити и на крају“ закључио је Матија Бећковић.

Отварању 63. Међународног београдског сајма књига, између осталих, присуствовали су и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Србије, Мохамед Ел Араж, марокански министар кулутуре и комуникација, Владимир Медински, министар културе Руске федерације, Иван Карл, сектретар у Секретаријату за културу Града Београда, Данка Селић, генерални директор Београдског сајма, представници дипломатског кора земаља почасног госта, представници Скупштине града, издавачи и бројни посетиоци Сајма.

У оквиру свечаног отварања, наступила је и првакиња опере Народног позоришта у Београду, Јасмина Трумбеташ Петровић, која је отпевала песме „Dicitencello Vuie“ и „Сви путеви воде на море“, уз клавирску пратњу Зарифе Ализаде.

Најмасовнија културна манифестација у Србији и највећи сајам књига у региону биће отворен свакога дана, све до недеље 28. октобра.