На Београдском сајму данас је свечано отворен 24. Међународни сајам хортикултуре BeoPlantFair, најшаренија и најмириснија манифестација у сајамском календару.

Под слоганом „Башта у срцу града“ у хали 5 и на отвореном простору Београдског сајма, од 4. до 7. априла овај традиционални цветни догађај обогатиће још три велике тематске изложбе – 22. Изложба лековитог биља и препарата од меда Дарови природе, 7. Изложба баштенских и парковских машина и пратеће опреме MotoPlantExpo и 3. Изложба органске производње Organic Fest.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије 11. пут за редом је покровитељ и један од најактивнијих учесника и мотиватора манифестације.

Сајам је отворио Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, уз запажање да је понуда на сајму све садржајнија и разноврснија.

– Општи утисак је да се учесници изузетно труде да унапреде производњу и пласман до купаца. Идеја је да мали произвођачи, задруге и удружења промовишу хортикултуру као важну грану пољопривреде уз подршку и субвенције министарства, рекао је Станојевић, уз позив посетиоцима да дођу на сајам и уживају, јер у естетском смислу не постоји лепша манифестација на Београдском сајму.

Сваког априла, који је и званично Светски месец пејзажне архитектуре, велики број посетилаца управо на Сајму хортикултуре добија инспирацију и идеје за уређење тераса, балкона, башти и озелењавање вртова. На сајму се нуди богат избор садница најлепшег цвећа, четинара и украсног биља, кактуса, сезонског цвећа, зачинских и ароматичних биљака и могућност куповине директно од произвођача.

Догађај посвећен благодетима и плодовима природе организује се са циљем да у градској средини сачувамо и проширимо зелене површине, увећамо и улепшамо простор за боравак у природи која припада човеку.

Све области хортикултуре на једном месту

Више од 100 излагача и других учесника из земље и иностранства – појединаца, удружења, земљорадничких задруга, привредних организација, мултинационалних компанија, дистрибутера, произвођача-узгајивача, трговаца, пејзажних архитеката, академских и научних институција, комуналних предузећа, заједно са значајним бројем пословних посетилаца, најшире публике и љубитеља природе, окупљају се да покажу да је могуће живети и лепо и здраво – у складу са природом.

Учесници представљају све области хортикултуре – узгајање цвећа и цветног материјала, производњу садница и семенског материјала, воћарство, виноградарство, пчеларство, гајење лековитог биља, узгој и одржавање зелених површина, механизацију за хортикултуру, заливне системе, пластенике, средства за прехрањивање и заштиту, пејзажну архитектуру…

BeoPlantFair је одлична прилика за све мале произвођаче и домаћинства да изађу изван локалних тржишта и успоставе нове контакте у прилог будућих сарадњи.

Сајам хортикултуре до недеље пред посетиоцима

Kонцепт Сајма хортикултуре: четири целине, синтеза стручног и естетског

Целокупан програм сајма распоређен је у четири целине.

Флора укључује садне и семенске материјале, декоративне биљке, производњу и прераду воћа и поврћа, унутрашњу декорацију, системе заливања, стаклене баште, машине за хортикултуру, средства за прихрањивање и заштиту биљака, те биљну фармацију и козметику.

Зелени дизајн се бави уређењем ентеријера и екстеријера, одржавањем башта, паркова и шума, дендро материјалом, уз презентацију стручне литературе и публикација.

Дарови природе и Organic Fest посвећени су печуркама и шумским плодовима, меду и производима од меда, лековитим чајевима, мелемима и балзамима, производњи лековитог и ароматичног биља, органској производњи и баштованству, органским производима и здравој храни уопште. Пред посетиоцима је прилика да виде, пробају и купе лековите чајеве и мелеме, мед и препарате од меда, производе лековитог и ароматичног биља, гљиве и шумске плодове, фитокозметику, фитофармацију, стручну литературу…

MotoPlantExpo традиционално окупља излагаче, произвођаче и дистрибутере парковских и баштенских машина и опреме, мале пољопривредне, транспортне и хортикултурне механизације, машина и алата за шумарство, заливних система и пластеника, парковског мобилијара, дечјих игралишта, фитнес и спортских терена, алате и опрему за баштованство, разне врсте материјала за уређење башта и вртова…

Трендови у области хортикултуре присутни на сајму

Излагачки програм овогодишњег сајма представља актуелне тенденције у области хортикултуре:

Употреба пчелињег отрова у козметици; Органска производња биљака, воћа и поврћа; Пермакултура и постепено увођење етичких и других принципа пермакултуре у конвенционалну пољопривреду, архитектуру, урбанизам, екологију, енергетику и остале делатности; Иновативна средства и решења за пејзажни дизајн; Компостирање као најприроднији начин рециклирања биоотпада; Хортикултура у служби здравља…

Сајам хортикултуре до недеље пред посетиоцима

Стручни пратећи програм

Садржајан стручни и пратећи програм одраз је квалитетне дугогодишње сарадње са професионалним и струковним удружењима и организацијама.

Посетиоцима сајма разноликих пословних профила и личних афинитета пружа се јединствена прилика да се упознају са новим трендовима и брендовима у хортикултури, пејзажној архитектури и просторном планирању, производњи и примени лековитог и ароматичног биља, да сазнају више о значају и лековитим дејствима препарата од меда, новим технологијама у гајењу биља, као и о европским тенденцијама, регулативи и нормативним решењима у области хортикултуре.

Пратећи програм одвија се у Сали за презентације на Тргу у хали 5 Београдског сајма.

Забавни и интерактивни садржаји за посетиоце

Сајамски програм, поред изложбено продајног дела, подразумева демонстрације, предавања и презентације из разних области хортикултуре, уз учешће еминентних домаћих и иностраних предавача и презентера. Уз едукативни сегмент манифестације заступљени су и забавни садржаји, креативне радионице, такмичења и награде за учеснике и посетиоце.

Радно време сајма и улазнице

ЧЕТ – СУБ 4 – 6. април: 10 до 19 часова
НЕД 7. април: 10 до 17 часова

Улазнице: Појединачне улазнице коштају 200 динара, групне 100 (за групе веће од 20 људи)
Паркинг: 150 динара по сату