Иако се највећи део уговора и послова у вези са излагачким програмима и представљеним експонатима на Сајму технике склапа после сајма, чак и неколико месеци по затварању сајамских капија, често и под плаштом пословне дискреције, овогодишња искуства говоре у прилог другачијој пракси.

После машине за пробијање лима „TruPunch 5000“, најпродуктивније машине тог типа на свету, изложене на штанду компаније S. V. Line, продате за пола милиона евра, и Messer-ове машине Omnimat, која се користи за резање плазмом под углом и гасним пламеном, продате за такође 500.000 евра, стигло је још неколико информација о купопродајним акцијама „на лицу места“.

Тако је BTS SER Company d.o.o., који је изложио мобилног робота МИР 200, продао баш све изложене машине компанијама из Србије, а један CNC струг је још првог дана продат у Македонију.

Kaldera Company из Лакташа, Република Српска, иначе овогодишњи добитник Велике награде „Корак у будућност“ за аутоматску противградну станицу АПГС, уговорила је инсталисање око 120 ових система.

Компанија ЗБН ДОО из Београда продала је капиталну машину Hwacheon, тип Vesta 610D, 4-осни обрадни центар за метал. Продато је још неколико машина, намењених углавном за користе у наменској индустрији.

CHITECH из Хрватске је распродао купцима из Србије и региона све машине које су стигле на Сајам технике у Београд – абкант пресу за савијање метала, BodorCNC ласер за резање метала, машину за заваривање и резање… Укупна вредност послова је око 100.000 евра.

Компанија Амада из Италије је продала Амада ХГ 8020 абкант пресу домаћој фирми за 180.000 евра. Има озбиљну могућност да већ током прве постсајамске недеље реализује продају неколико договорених машина.

Варстрој-С д.о.о. из Смедерева током Сајма техника потписао десетак уговора у вредности око 100.000 ЕУР за апарате за заваривање. Купци су домаће компаније из области металопрераде.

Лорсел д.о.о. из Београда продао је све изложене премијерне машине, укључујући XSharp брусилицу алата за пробијање, машину за обраду цеви, плазма машину за сечење лима, све домаћим компанијама.

Коплас Про д.о.о. из Нове Пазове склопио неколико финалних уговора вредних око 200.000 евра.