Међународни сајам технике и техничких достигнућа, један од најстаријих и најуваженијих чланова УФИ, глобалне асоцијације сајамске индустрије, и месец дана пре отварања капија за излагаче и посетиоце, спреман је да се поново представи свету. Овај најзначајнији регионални развојно-технолошки догађај, који ове године бележи своје 63. издање, потрудиће се да докаже да је најпоузданији могући промотор, модератор, интегратор и ослонац међународне привредне сарадње на пољу технике, техничко-технолошких достигнућа и иновација у овој области.

„Сајам свих сајмова“, како ову репрезентативну манифестацију с правом називају од самог почетка, јер је изнедрила већину касније рођених а и данас постојећих специјализованих приредби Београдског сајма, пре свега оних са техничким предзнаком, прилика је да се, од 21. до 24. маја 2019. године, и под слоганом „Време је за нове технологије“, на елитном месту и у елитном друштву представи више од 600 излагача, од производних или пројектантских компанија, преко научно-истраживачких и образовних институција, па до старт-ап пројеката и иновативних појединаца.

О међународном значају манифестације говори и чињеница да је по правилу готово половина излагача из иностранства, из тридесетак земаља са готово свих континената, да привуче тридесетак хиљада посетилаца, међу којима предњаче они из категорије пословних, укључујући и велики број иностраних. (Управо за пословне посетиоце предвиђене су и нове погодности – пословна пропусница, приступ у „Business Lounge“ на галерији хале 1, B2B регистрација и више професионалних и пословно-техничких услуга). Сигурне су националне изложбе и организовани групни наступи излагача из Чешке, Аустрије, Словачке, Словеније, Турске. Ове године приметна је и већа заинтересованост фирми из Кине за представљање опреме и машина на сајму. То је уједно и објашњење и мотив за, из године у годину, све већи број великих „милионских“ послова, од којих се неки реализују све чешће чак и јавно и директно, на штандовима излагача.

Акценат је и овог пута на глобалном технолошком тренду, промоцији Индустрије 4.0 кроз дигиталне технологије, комплетну дигитализацију свих производних процеса и пословно умрежавање. Повезивање изложби алата, процесне технике, робота, софтвера и комуникационих линија, неопходних у производним процесима својственим Индустрији 4.0 и индустријској аутоматизацији уопште, биће основа концепта промовисања посредством експоната, пројеката и читавих процесних линија из комплексних сектора електроенергетике и термотехнике, телекомуникација, мерења и извора напајања, инсталација, расвете за пословне и стамбене просторе, потом енергетске, индустријске и кућне електронике, КГХ, металургије и ливарства, транспорта и логистике.

И научно-истраживачки рад, једна од основних линија промоције техничко-технолошких достигнућа и иновација, биће у центру интересовања и организатора и излагача и посетилаца. Сами излагачи представиће у својим излагачким програмима више од 100 иновација. Тако су већ у предсајамском периоду Београдски сајам и Технолошко-металуршки факултет најавили пројекат у вези са третманом вода (опрема и нове технологије у области припреме пијаће и индустријских вода, опрема, производи и поступци за пречишћавање отпадних вода, све у реализацији домаћих произвођача и понуђача); на сајму ће бити представљено шест финалиста националног такмичења за „Најбољу технолошку иновацију у Србији 2018. године“; Министарство просвете, науке и технолошког развоја традиционално ће промовисати научно-истраживачке организације и технолошке паркове итд.

Све су то разлози због којих се 63. Сајам технике и техничких достигнућа ишчекује са нескривеним професионалним нестрпљењем и знатижељом, али и спремним пословним пројектима.