„Сениор медиа“ и ове године, четврти пут заредом, 24. и 25. маја на Београдском сајму организује Сајам за треће доба (55+). У организовању ове манифестације учествују и Београдски сајам, Геронтолошки центар, РЈ Дневни центри и клубови Београда. Сајму намењеном старијим суграђанима традиционалну подршку пружају Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Скупштина града Београда, Фонд ПИО, Градски завод за јавно здравље, Удружење пензионера и Удружење пацијената.

Ова јединствена манифестација, који доприноси квалитетнијем животу у трећем добу, окупља сениоре – кориснике најразличитијих услуга намењених њима и породицама, као и оне који имају шта да им понуде.

На једном месту свим посетиоцима доступне су разноврсне услуге, попусти, поклони, програми и производи који за циљ имају подстицање активног живота популације 55+.

Посетиоци на Сајму могу да провере своје здравствено стање и сазнају тајне правилне исхране, да учествују у забавним радионицама и наградним играма, освоје вредне поклоне и бројне попусте, сазнају и одаберу како да испуне своје слободно време и забораве на усамљеност.

Један од слогана манифестације – „Дођите да заједно закорачимо у другу младост“, потпуно се уклапа у бројне активности у оквиру концепта активног старења, које Министарство, различити државни органи и институције промовишу већ годинама. Концепт се реализује кроз велики број бесплатних програма, који се мењају из месеца у месец – старији суграђани имају прилику да посећују часове језика, различите радионице, а најпосећеније су обуке за рад на рачунарима. У Београду тренутно ради 25 клубова за старе, а до краја године ће бити отворено најмање још два клуба.

Сајам за треће доба претходних година посетило је више од 100 хиљада људи, а своју понуду за најстарије суграђане ове године имаће више од 70 излагача. Заинтересовани пензионери имаће прилику да добију савете стручњака о здравој исхрани, превентивним прегледима и заштити, а излагачи ће посетиоцима на Сајму понудити и низ посебних погодности. Ту ће, као и претходних година, бити и градска предузећа која ће посетиоцима давати сва потребна обавештења.

На Сајму ће бити представљени и центри за социјални рад, којима се прво обраћају људи којима је потребна помоћ. Старији суграђани добиће информације о могућностима за остваривање различитих права. Град Београд представиће и рад геронтодомаћица, којих тренутно има 650 и свакодневно брину о 2.630 људи.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Сајам за треће доба одржава се у хали 3. Сајам је за посетиоце отворен од 10 до 17 часова. Улаз је бесплатан.