Протеклог викенда на Београдском сајму одржан је 9. Државни пчеларски сајам, на коме је учествовало 114 излагача. Отварајући ову манифестацију, Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, рекао је да је држава ове године издвојила више новца за подршку пчеларству и да је проширен списак механизације.

Савез пчеларских организација Србије (СПОС) и општина Рача на Сајму су потписали Споразум о сарадњи, посвећен градњи погона за прикупљање и пласман меда пчелара из СПОС-а.

Министар је рекао да је изградња погона у Рачи јако важна, јер ће се на једном месту радити сакупљање, паковање, извоз и брендирање меда, а најавио је и да ће у наредних 10 дана бити објављени правилници о субвенционисању пољопривредних произвођача и пчелара. Поред тога, припремљене су и измене закона о безбедности хране који ће на нови начин регулисати ову област, а ради се и на изради правилника о квалитету меда.

Говорећи о значају пчеларства и ове манифестације, Недимовић је истакао је да је од 2013. из Србије извезено више меда него меса, због чега је за Србију развој пчеларства важан и држава ће наставити да га подржава.

И министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић потврдила је да ће држава подржати развој пчеларства у Србији и да ће помоћи да се Светски конгрес пчеларства 2021. године одржи у Србији. Она је објаснила да пчеларство потврђује колико је важно удруживање локалних привредника и општина, због чега ће пратити добијање дозвола и отварање погона у Рачи, који треба да постане „српска кућа меда“.

Организатори Сајма подсетили су да Србија има 15 хиљада пчелара и око 1,2 милиона кошница, од којих је милион обележено. Ове цифре показују да Србија има највећи број кошница по глави становника, односно једну на шест становника.