Промотивна конференција поводом 8. Међународног сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2017“ одржана је јуче на Београдском сајму. Новинарима и гостима обратили су се генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије СМР, Александар Лијаковић, помоћник директора ЈП „Југоимпорт-СДПР“ и Мирјана Лукић, саветница директора Београдског сајма.

Генерал Зрнић је подсетио да је овогодишњи 8. Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2017“ манифестација која се одржава под покровитељством Министарства одбране, у суорганизацији са ЈП „Југоимпорт СДПР“ и организацији Београдског сајма.

– Веома смо поносни на резултате које одбрамбена индустрија постиже последњих година. У 2016. години извоз је порастао 63 одсто у односу на претходну годину и износио је 483 милиона америчких долара. Пошто је и у претходној – 2015. години остварен раст, јасно је да тренд раста извоза има континуитет и зато је „Партнер“ веома важан у маркетиншком смислу, истакао је генерал Зрнић.

Начелник Управе за одбрамбене технологије је рекао да је поред предузећа која улазе у Групацију одбрамбене индустрије Србије, а која уз „Југоимпорт“ представљају основу и окосницу српских потенцијала у области НВО, Министарство одбране ауторизовало и 39 других компанија и привредних субјеката, пре свега из сегмента малих и средњих предузећа, као произвођача НВО од којих се очекује да се појаве на предстојећој сајамској манифестацији.

Према његовим речима, на Сајму ће, поред производних капацитета, бити представљени и наши капацитети из области истраживања и развоја НВО. Генерал је рекао и да се ове године на Сајму очекује рекордан број реномираних светских излагача као и више од 30 страних делегација – од министарског нивоа до експертских делегација.

Помоћник директора ЈП „Југоимпорт СДПР“ Александар Лијаковић говорио је о томе колико „Југоимпорт“ доприноси квалитету изложбе НВО. Он је рекао да се „Југоимпорт“ тој сајамској манифестацији придружио 2004. године, кад је то била национална изложба, а данас представља значајан регионални догађај.

Лијаковић је рекао да ће на овогодишњем сајму НВО бити приказана средства која су дуги низ година у производњи, пре свега артиљеријска, попут система НОРА Б-52, али и других који су плод њихове развојне концепције, као што је „лазар“. Приказаће и нека нова средства која су излагана на сајму наоружања „Ајдексу 2017“, а домаћа публика моћи ће да види и нешто сасвим ново што ће бити сајамско изненађење за све посетиоце.

Помоћник директора ЈП „Југоимпорт СДПР“ истакао је да су после неколико година почели да опремају МУП и Војску Србије средствима из „Југоимпортовог“ развоја, чиме се повећава њихова борбена готовост.

Мирјана Лукић, саветница директора Београдског сајма, подсетила је на значајне податке, по којима се види узлазни тренд развоја те манифестације – 2004. године Сајам је имао 23 излагача, а тај број је растао на свакој следећој манифестацији (одржавају се двогодишње) – 40, 62, 74, 88 до броја од 116, колико је било на сајму НВО одржаном пре две године.

– Очекујемо да овогодишња манифестација буде најбоља по многим параметрима – обиму, новитетима, броју иностраних излагача, по већем интересовању медија али и бројнијим иностраним делегацијама, истакла је Мирјана Лукић.

Овогодишњи сајам наоружања и војне опреме „Партнер“ биће одржан од 27. до 30. јуна у две хале Београдског сајма – I и IV.