Многобројна дела из књижевне продукције Републике Српске посетиоци Сајма књига могу да погледају на њиховом штанду у хали 2, који је данас симболично отворио Дане Малешевић, министар просвете и културе РС.

Наглашавајући значај наступа на једном празнику књиге, какав је свакако Међународни београдски сајам књига, министар је рекао да Република Српска представља дела која је изнедрила њихова савремена књижевна сцена, следбеници Кочића, Ћопића и других стваралаца који су дали велики допринос очувању српског језика и писма.

Он је напоменуо и да се целе ове године обележеава 250 година од рођења Филипа Вишњића, великана српске народне поезије, а да је мото овогодишњег наступа Републике Српске на Сајму књига у Београду Вишњићев стих „Те гледајте шта вам књиге кажу“. Малешевић је истакао да овај стих јасно позива на повратак књизи и на пут истинских културних вредности.

Министарство просвете РС покренуло је кампању „Читајмо заједно“, чији је циљ подстицање грађана да читају и јачање домаћег издаваства. Говорећи о овој камапањи, Малешевић је рекао и да је њен циљ да се на један другачији, креативан начин спроведе откуп књига за библиотеке у наразвијеним општинама.

Наступ Републике Српске на Сајму књига у Београду већ девети пут организује Представништва РС у Србији, а Млађен Цицовић, директор Представништва, најавио је за наредне дане промоцију 67 књига, шест часописа и два зборника, као и књижевно вече на коме ће се окупити песници из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Након свечаног промовисања наступа РС, представљена је Енциклопедија Републике Српске, коју је објавила Академија наука и уметности РС.