Разноврсна и занимљива понуда Златибора на 40. Сајму туризма представљена је на заједничком штанду Туристичке организације Златибора, чајетинског ЈП Голд гондола и Општине Чајетина.

ТО Златибор на Сајму промовише спортски туризам и представља нове програме и садржаје за поредстојећу летњу туристичку сезону на „златној планини“, како би она задражала позицију врхунске туристичке дестинације у Србији.

Локална самоуправа планирала је нова улагања у инфраструктуру, која ће употпунити туристичку понуду Златибора. Биће уређене пешачке и бициклистичке стазе, нове парковске површине и свакодневно ће бити организовани излети до оближњих атрактивних локација.

Ове године је планиран завршетак и пуштање у рад најзначајнијег инфраструктурног пројекта – Голд гондоле, панорамске жичаре – гондоле, која ће путнике превозити од центра Златибора до Ски-центра Торник. Поред тога, пораст домаћих и иностраних туриста, од којих највећи број долази из бивших југословенских република, али и из Кине, Русије, Немачке и Холандије, зависи и од стављања у функцију аеродрома Поникве, код Ужица.

Прошла година за Златибор је била једна од најуспешнијих, а добро је почела и 2018. година, јер је током зимског распуста забележено повећање броја гостију.

Пошто Златибор најчешће посећују породице са децом, једна од интересантнијих понуда за предстојећу летњу сезону биће забавни паркови – Авантура парк и Дино парк, који су своје капацитете и садржаје ове зиме прилагодили зимском туризму и понудили школе скијајња.

На овом штанду посетиоци имају прилику и да прођу виртулену туру трасом будуће гондоле, током које ће посетиоци моћи да виде како ће изгледати реална и комплетна вожња од центра Златибора, преко међустанице код Рибничког језера, до врха Торника.

Путовање виртуелном туром траје два и по минута, док ће стварна вожња трајати око 25 минута. Очекује се да ће гондола бити завршена и пуштена у рад до краја године. Биће то најдужа панорамска жичара на свету, са сајлом од скоро девет километара, која ће додатно привлачити пажњу и тириста и инвеститора.