И другог дана Сајма технике, у среду, 22. маја, стручни пратећи програм биће на изузетно високом нивоу.

Од 10 до 12 часова, у Свечаној сали управне зграде, компанија Солфинс 3Д организује семинар на коме ће се анализирати дилема „Производне технологије – ЦНЦ обрада или 3Д штампа?“

Од 12 до 14 часова, у сали за презентације хале 2Ц, Фондација РНИДС (Регистар националног интернет домена Србије) припремила је два предавања посвећана интернету: Правилан наступ фирме на интернету и Безбедност на интернету.

„Презентације иновативних развоја универзитета“, тема је јавне расправе у форми округлог стола, од 12 до 14 часова, под покровитељством Министарства науке и високог образовања Руске Федерације.

Валериј Котелников, директор Тувинског института за комплексни развој природних ресурса Сибирског огранка Руске академије наука, говориће о „Научном развоју у центру Азије“.

Александра Даниленко, шеф Центра за изложбе и конференције Самарског националног истраживачког универзитета, говориће о „Напредним иновацијама Самарског националног истраживачког универзитета“.

Сергеј Шептунов, директор Института за дизајнерско-технолошку информатику Руске академије наука, биће посвећен теми „Побољшање квалитета и ефикасности технолошких окружења дигиталне производње на основу предиктивних система за анализу и прогнозирање техничког стања опреме“.

Михаил Воскресенски, истраживач у Институту за геофизику Уралске филијале Руске академије наука, говориће о „Одређивању сеизмичности региона и прегледу објеката недеструктивним методама путем сопствених софтверских и хардверских система“.

Андреј Олејник, начелник одељења на Московском државном технолошком универзитету „Станкин“ презентоваће „Дигиталне технологије за инжењерску производњу – у науци, иновацијама, образовању“.

После округлог стола следе пословни састанци и преговори руских и српских учесника, а све се догађа на штанду 2101 Министарства науке и високог образовања РФ, у хали 2Б Београдског сајма.

Од 14.30 до 15.30, у сали за презентације хале 2Ц, на програму је презентација са темом „Заштита иновација правима интелектуалне својине“, у организацији Завода за интелектуалну својину, Центар за едукацију и информисање.