Празник технике, уторак 24. мај 2022, је дан када 64. Међународни сајам технике и техничких достигнућа, после двогодишње паузе изазване глобалном пандемијском и геополитичком кризом, дочекује техничку, технолошку и научну елиту са свих светских меридијана. Сајам ће трајати до 27. маја.

Опште познато је да је управо Сајмом технике нови Београдски сајам 1957. године почео свој историјски поход, постајући тако темељ и ослонац сајамске индустрије у Србији, али и матица из чијег су окриља временом настајале неке друге велике, специјализоване приредбе Београдског сајма.

Сајам технике се данас описује као водећа регионална развојно-технолошка сајамска манифестација, најугледнији специјализовани сајамски догађај таквог профила и интегратор и ослонац привредне сарадње на пољу технике, техничко-технолошких достигнућа и иновација.

Под слоганом „Иновације пред вашим очима“, током четири сајамска дана, у пет хала и на отвореном простору Београдског сајма, своја техничко-технолошка постигнућа представиће више од 500 директних и индиректних излагача, производних или пројектантских компанија, научно-истраживачких и образовних институција, старт-ап пројеката и иновативних појединаца из тридесетак земаља са три континента. Готово половина укупног броја излагача долази из иностранства. На групним изложбама представиће се излагачи из Чешке Републике, Словеније, Републике Српске и Србије.

Излагачи ће у својим излагачким програмима представити више од 100 иновација и новитета, највише у секторима које покрива индустријска револуција 4.0, у роботици, примени ласерских технологија, ЦНЦ машинама, аутоматизацији производних процеса, мерним инструментима, алатима… Око половине пријављених иновација односи се на домаће фирме.

Готово сви најважнији државни и образовни чиниоци у промоцији иновација и научних, техничко-технолошких истраживања – од Министарства, науке, технологије и технолошког развоја, преко Центра за промоцију науке или научно-технолошких паркова, до свих најзначајнијих образовних и научно-истраживачких института и институција – даће свој печат и у излагачком и у оквиру стручног пратећег програма Сајма технике.

Сајам технике се, поред промотивног, информативног, научно-истраживачког и техничко-технолошког, окитио и својим пословним потенцијалом. О томе говори и вредност комерцијалних послова на и током самог сајма, који достижу милионске вредности.

Радно време 64. Међународног сајма технике и техничких достигнућа биће од 10 до 18 часова. Цена појединачне улазнице је 400 динара, а паркирање у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.