Газдинство Доловац располаже са 10 ha земљишта, од чега се 3 ha користи за органску производњу, док је на осталом делу газдинства задржан конвенционални начин производње. Миленко Доловац, инжењер информатике, се пре неколико година определио за органски начин производње што сада захтева ангажовање целе породице.

На газдинству Доловац постоји комплетан диверзитет, од цвећа па до најразноврснијег поврће и воћа. На почетку редова крушака налазе се руже или невен. У редове усејавају боб који чува од штеточина, пасуљ који везује азот и обогаћује земљиште, бели лук као природни антибиотик против штеточина, а остављају и корове који привлаче биљне ваши.

Приступ органској пољопривреди постаје целовит холистички систем, усмерена је ка квалитету производа, поштовању еколошких принципа и природних циклуса уз висок степен заштите екосистема и животне средине.

Пољопривредно газдинство Доловац из Футога

Органском производњом обухваћени су засади крушке (1000 стабала), малине (више од 100 струкова) и ароније, које ће бити у развоју у наредним годинама, а до тада их треба чувати и неговати. У засаду крушака налази се шест сорти различитог времена сазревања: Јунска лепотица, Вилијамовка, Караманка, Киферова, Калуђерка и Абате Фетел.

Од повртарских култура заступљени су: кромпир, бели лук, црни лук, спанаћ, салата, ротквице, тиква, шаргарепа, тиквица, краставац, парадајз, броколи, пасуљ, боб и наравно, Футошки купус.