На Београдском сајму у хали 3А отворен је сајам „Ј=ДНАКИ” који ће се одвијати до 28. октобра 2018. године, паралелно са 63. Међународним београдским сајмом књига, 49. Сајмом образовања и наставних средстава и 4. Медиа Маркетом.

В.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, уз присуство многобројних посетилаца, на сајму под слоганом Ј=ДНАКИ поручила је да овај сајам представља њен сан за који се, заједно са свим савезима и удружењима особа са инвалидитетом, активно борила да оствари.

„Председник Републике Србије господин Александар Вучић рекао је да сањамо велике снове, ја сам их сањала, заједно са свима вама и овај сајам представља њихово остварење. Желим да захвалим свим председницима 35 савеза и 565 удружења у Републици Србији, Националној организацији особа са инвалидитетом (НООИС-у), а посебно извршној директорки Иванки Јовановић, као и мом тиму у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом, који су ми дали подршку да заједно остваримо још један заједнички сан. Желим да знате да смо сви овде са вама због вас“, истакла је Барошевић.

В.д. помоћника министра истакла је да је сајам Ј=ДНАКИ значајан не само за особе са инвалидитетом, већ за све грађане Србије који више неће имати предрасуде, већ ће се уверити да особе са инвалидитетом своје послове обављају квалитетно и одговорно, да имају таленте које многи од нас немају, као и да могу да учествују у свим друштвеним активностима у Србији. Барошевић је такође нагласила да јој је веома драго што су и параолимпијци својим присуством увеличали овај свечани скуп.

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић рекла је да овај сајам представља изузетну прилику да се талентовани писци из редова ОСИ представе уметничкој јавности и промовишу своје књиге, али и да се организују различите трибине, радионице и промоције примера добрих пракси.

Почео сајам Ј=ДНАКИ

Директорка је истакла да један од чланова Конвенције о правима особа са инвалидитетом, које је ратификовала и Србија, обавезује државу да омогући да ОСИ имају могућност да развију и искористе своје креативне, уметничке и интелектуалне потенцијале, под истим условима као и остали грађани, што ће на овом сајму бити и остварено.

„Сви заједно можемо да пошаљемо поруку да смо заиста ЈЕДНАКИ. У нашим могућностима и нашим резултатима, али и од свих нас зависи колико ће особе са инвалидитетом бити равноправни грађани ове земље“, поручила је Јовановић и још једном захвалила Сектору за зашититу особа са инвалидитетом на подршци.

Клуб кошаркаша у колицима „Сингидунум“ доделио је захвалницу Сектору за заштиту особа са инвалидитетом и помоћници Биљани Барошевић на несебичној помоћи и пружену подршку у раду и организацији међународног турнира за кошаркаше у колицима „Трофеј Београда 2018“.

В.Д. помоћника министра у Сектору за бригу о породици и социјалну заштиту Сузана Мишић рекла је да ће се на штанду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, где ће се представити особе са инвалидитетом, деца са посебним потребама, одрасли и стари, чланови њихових породица и сви људи добре воље, приказати цела Србија у малом.

„Важно је да кроз културу и уметност пренесемо поруку колико је важно да поштујемо, волимо и помажемо једни друге. Морамо да покажемо да смо заједно и када је тешко и када није, морамо да уклонимо препреке према људима према којима живот није био милостив. Треба да градимо бољу будућност како би наши потомци били поносни на нас, као што смо и ми поносни на наше претке“, поручила је Мишић.

Сајам Ј=ДНАКИ трајаће седам дана од 21. до 28. октобра у хали 3А Београдског сајма, а све хале, након 81 године од оснивања, по први пут ове године су доступне и особама са инвалидитетом.