На овогодишњем Сајму образовања и наставних средстава посетиоцима  ће по пети пут бити представљена „Жива библиотека“, која сваке године привлачи велику пажњу, руши стереотипе и поприлично мења однос према људима из мањинских угрожених група. Ово је прича о праву на достојанствен живот и оних који су другачији.

Званично отварање „Живе библиотеке“ заказано је за суботу, 29. октобар у 13 часова, али сви заинтересовани грађани, они који „не цене књигу по корицама“, имаће прилику да „прочитају“ неку од ових јединствених књига све до 18 часова.

На отварању „Живе библиотеке“ говориће Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, Тим Картрајт, шеф мисије Савета Европе у Београду и представници Сајма образовања и наставних средстава.

Књиге у овој јединственој библиотеци су живи људи, припадници угрожених, мањинских група: Роми, особе заражене ХИВ-ом, особе са инвалидитетом, ЛГБТ популација, као и многи други који се свакодневно сусрећу са неправдом, дискриминацијом, понижавањем…, али имају снагу и жељу да кроз пријатељски разговор поделе своја искуства са „читаоцима“.

Циљ „Живе библиотеке“ је промоција равноправности и толеранције, јер представља прилику да се кроз аутентичне животне приче чују искуства и проблеми оних који су у свакодневном животу изложени дискриминацији. Читање оваквих „књига“ је најбољи пут за превазилажење предрасуда и стереотипа, начин да се промени лични став према онима који су веома често игнорисани и осуђивани, које неретко околина чак и мрзи, само зато што су – другачији.