Сајам наутике, лова и риболова и ове године обележиће богат пратећи програм. Међу учесницима на овом стручном делу манифестације, у сегменту – изложбе, наћи ће се и Машински факултет (Катедра за бродоградњу), ЈП Београдска тврђава и радови уметничког фотографа Мариа Бралића.

Мала историја српске бродоградње
„Мала историја српске бродоградње“ назив је изложбе коју ће у хали 1 представити Машински факултет. Поставка није нова, прошле године могли су да је погледају посетиоци Галерије науке и технике САНУ.
Посетиоци Сајма наутике моћи ће да виде више од 20 макета пловила – речних багера и тегљача, теретних бродова, снабдевача нафтних платформи, реморкера, речних катамарана, као и бродова за спасавање посада потонулих подморница и ватрогасних бродова. Сва пловила су изграђена у другој половини 20. века у нашем највећем и најзначајнијем бродоградилишту, које се првобитно звало „Тито“, а касније „Београд“. У овом бродоградилишту у послератном периоду изграђено је више од 600 бродова, а око 400 модела направљено је по захтевима иностраних наручилаца.

На палуби брода…на обали реке
Изложба ЈП Београдска тврђава – „На палуби брода…на обали реке” биће саставни део манифестације „Дани европске баштине”, која је прошле године отворена на Калемегдану. На њој ће бити приказани водичи по Дунаву, намењени путницима, које је „Дунавско паробродско друштво“ објављивало од средине тридесетих година 19. века. Водичи су, са кратким прекидима, издавани до Другог светског рата. Описивали су путовања реком, у њима су објављивани текстови о насељима на обалама, природним лепотама и културно-историјским споменицима. Изложба ће бити употпуњена географским картама, сликама бродова који су саобраћали од 1829. до 1914. године, редовима пловидбе, плакатима друштва, огласима штампаним по новинама, јеловницима са бродова и другим занимљивостима. Оваква поставка истаћи ће значај Дунава као трговачког и туристичког пута, представиће некадашњи изглед насеља уз Дунав, начин живота становништва у дунавским регијама, али и тадашње туристичке руте, бродове и рекламне материјале.

Марио Леоне Бралић, уметнички фотограф
Марио Леоне Бралић, уметнички фотограф и пасионирани наутичар и риболовац, пропутовао је целу планету у потрази за инспирацијом за своје фотографије, чиме је заслужио титулу једног од 20 „CANON“-ових амбасадора у свету.
На предстојећем Сајму наутике изложиће фотографије које приказују традиционални начин израде дрвених бродова – једрилица и занатлија, са различитих обала реке, као и самих риболоваца. Ова дела представљају део његовог вишегодишњег креативног опуса.