Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Вељко Ковачевић

Међународни сајам наутике, лова и риболова, специјализована регионална сајамска манифестација намењена љубитељима и корисницима свих врста пловила, спортова на води и роњења, опреме за лов и риболов, наутичке, камп и outdoor опреме, угостио је 1. марта капије посетиоцима.

Сајам је свечано отворио помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Вељко Ковачевић.

У свом обраћању гостима и посетиоцима сајма, он је подсетио да његово министарство, заједно са Агенцијом за управљање лукама, Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Владом Републике Србије у целини, улаже велике напоре да се наутички туризам али и целокупан путнички транспорт у Србији подигне на знатно виши ниво, с обзиром на велике потенцијале Дунава, Саве и Тисе.

„Посебно значајни резултати су претходних година постигнути у области крузинг индустрије. Отворена су међународна путничка пристаништа у Смедереву, Голупцу, Доњем Милановцу, Кладову. Већ у марту почињу радови на међународном путничком пристаништу у Земуну, које током године треба да прими и прве путнике. Ове године у плану је и међународно путничко пристаниште у Раму, које треба да буде део свеобухватне понуде у оквиру Рамске тврђаве, што се ради са турском страном“.

„Све то условило је да смо у односу на врло успешну 2017. годину имали 20 одсто пристајања и путника више: преко 160.000 туриста је крузерима посетило Србију, а било је преко 1150 пристајања великих путничких крузера“, нагласио је помоћник министра.

„Наутички туризам је“, рекао је он, „заједно са Привредном комором Србије, наш велики заједнички посао. Постоји и одговарајући правни оквир, што је прилика и за привреднике који би да улажу у марине и сваку другу врсту понуде својствену наутичком туризму. Посебно се са АП Војводином разговара о мрежи марина“.

Стефан Јуил, млади репрезентативац Србије у једрењу, освајач златне медаље на Европском првенству

Свечано отварање увеличао је и Стефан Јуил, млади репрезентативац Србије у једрењу, освајач златне медаље на Европском првенству у класи „оптимист“ у Бугарској, уједно и прве медаље на једном европском првенству у историји српског једрења. Он се захвалио организаторима сајма што подржавају једрење као спорт, те Једриличарском савезу Србије и Министарству спорта што су му помогли да постигне овакав успех. Рекао је да се ове године спрема за светско првенство и да се нада да ће постићи резултат као и на европском.

Сајам наутике, лова и риболова одржава се од 1. до 5. марта, у халама 1 и 4 Београдског сајма. Биће представљени актуелни трендови и домети различитих сегмената домаће и регионалне наутичке привреде те ловне и риболовне делатности, од индустријских и економских до спортских, рекреативних или туристичких. У свим овим областима представиће се више од 100 директних и индиректних излагача и других учесника у специјализованим сајамским програмима.

Сајам наутике, лова и риболова по правилу прати богат програм сачињен од стручних предавања, промоција, изложби, богатог фонда литературе.

41. Sajam nautike, lova i ribolova

Сервисне информације

Појединачна улазница за Сајам наутике, лова и риболова кошта 350 динара, а паркинг у кругу Београдског сајма плаћа се 150 динара по сату.

Радно време сајма је од 10 до 19 х, а последњег дана трајања сајма, 5. марта, од 10 до 17 часова.