Сајам образовања и наставних стредстава, 48. по реду, отворен је у хали 2  Београдског сајма.

Отварајући ову манифестацију и објашњавајући њен значај, али и улогу високе институције коју представља, Анамарија Вичек, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, рекла је да је циљ ове угледне манифестације, која се одржава под слоганом „Образована Србија, успешна Србија“ и под покровитељством овог министарства, да кроз промоцију знања и стваралаштва позиционира учење и непрекидно усавршавање као трајни процес, да се презентују новитети и комплетан преглед бранше за преко 100 хиљада посетилаца, образовну струку, те школарце свих узраста и њихове родитеље; да се свима њима понуди драгоцена збирка информација за годишњу оријентацију у образовно-васпитним установама али и за избор образовања и будућих каријера младих из Србије и региона.

„Програмски концепт сајма, излагачки и пратећи-стручни програм“, рекла је она, „обухватају све сегменте образовног система: формално и неформално образовање, професионалну оријентацију, предузетништво, едукацију, уџбенике и едукативна издања за децу и омладину, подстицај на образовање, доживотно учење, трансфер знања, инклузивно образовање, неговање талената, међународну сарадњу и студије у иностранству. Излагачки програм обухвата и опрему и средства за савремену наставу, а учесници представљају најновије програме за опремање и рад васпитно-образованих установа различитих нивоа и струка“.

Анамарија Вичек је посебно нагласила да ће на штанду овог министарства бити представљене и покренуте различите теме, са акцентом на информационо-комуникационим технологијама, и то под слоганом „ИКТ – наша нова оловка“, покривајући нивое од предшколског до средњиошколског образовања, а о томе најбоље сведочи обимна, петодневна агенда Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Сајам је прилика и за експерте и представнике образовних институција да укажу на нове перспективе и концепте из области образовања. Истовремено, ђаци средњих школа, студенти, млади професионалци и родитељи могу да се упознају са програмима факултета из Србије и иностранства, државних и приватних, а факултети и високе школе ће, са своје стране, представити своје основне и мастер програме.

Активно се укључујући у сајамски програм, Скупштина града Београда представља пројекат „Знањем до циља“, чији је циљ да мотивише младе људе да формирају став и развијају предузетничке идеје. Један од организатора пројекта је Савет за запошљавање и привредни развој града Београда, који у оквиру тог пројекта активира Сајам предузетништва и образовних вештина, у оквиру којег ће представити бројне примере добре праксе и успешне стартап приче, и Академију предузетништва, са идејом да неколико десетина студената и средњошколаца током пет дана трајања догађаја слуша искуства и препоруке представнике градских и државних институција које се баве привредом.

Сајам је обогаћен изузетним, корисним и пре свега корисним пратећим програмом, који ће заинтересованима помоћи да се на сваки начин укључе не само у домаћи него и у међународни школски и образовно-васпитни систем.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Сајам се одржава у халама 2Б и 3А Београдског сајма. Радно време манифестације је 25. и 26. октобра (среда и чевртак) од 10 до 20 часова, а од 27. до 29. октобра (петак, субота и недеља) од 10 до 21 час. Цена појединачне улазнице је 250 динара, за колективне посете 150 динара, док је паркинг 100 динара по сату.