На Београдском сајму отворен је Међународни сајам хортикултуре – BeoPlantFair.

Ову манифестације обогаћују и допуњују још три изложбе: 25. Изложба лековитог биља и препарата од меда „Дарови природе“, 10. Изложба баштенских и парковских машина и пратеће опреме – MotoPlantExpo и 6. Изложба органске производње „Organic Fest“.

У хали 3 и на отвореном простору посетиоци ће моћи да посете најмириснију и најшаренију манифестацију Београдског сајма.

На отварању се присутнима обратио Дејан Драгићевић, водитељ тематских серијала „Прва башта Србије“ РТС и „Цветни кутак“ на Агро ТВ. Обраћајући се у метафорама, испричао је бајку о Леденој краљици, заправо Панчићевој оморици. Овај јединствени четинар расте само у Србији, на планини Тари, а свака већа ботаничка башта на свету поседује примерак овог прелепог дрвета.

Истакао је да је манифестација Сајам хортикултуре заслужна за промовисање љубави према биљкама, и природи уопште.

Потом је говорила Анђелка Јевтовић, пејсажни архитекта, председница Удружења пејсажних архитеката Србије. Истакла је да се морамо потрудити ако желимо да живимо у амбијенту који је пријатан, што је управо посао њене струке. Београдски сајам је препознат као институција која, одржавањем овакве манифестације, даје велику подршку пејзажној архитектури.

Такође је позвала посетиоце да обиђу изложбу радова са Међународног салона пејзажне архитектуре, која је постављена у хали 3, и да посете предавања која на занимљив начин презентују ову област љубитељима лепог.

Манифестацију је отворио Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. Истакао је да је Министарство четрнаести пут покровитељ ове, у естетском и декоративном смислу, најлепше манифестације, те захвалио Београдском сајму на успешној организацији приредбе.

Нагласио је да мали произвођачи из области цвећарства, воћарства, повртарства, пчеларства и органске производње треба да изађу из локалног тржишта и представе се на овој манифестацији.

Посебно ће се, у наредном периоду, подржати произвођачи органске хране и препарата, како би били конкурентни у Европи и свету, истакао је Станојевић.

Сајам ће бити отворен за публику и посетиоце до понедељка, 11. априла.

Радно време сајма је свим данима од 10 до 19 сати, а 11. априла од 10 до 16 часова.

Улаз на сајам је бесплатан, а паркинг се плаћа 150 динара по сату.