Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милан Мојсиловића, 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“ на Београдском сајму.

Отварању сајма присуствовали су представници Народне скупштине, министри у Влади, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора, компанија Одбрамбене индустрије Србије, привредног и јавног живота, као и бројне иностране делегације.

Министар Вучевић, поздрављајући окупљене, истакао је да сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР” бележи стални узлазни тренд, како по броју излагача, приказаних новитета и осталих средстава наоружања, тако и по учешћу пословних сарадника и укупних посетилаца.

– На регионалном нивоу, „ПАРТНЕР” се изборио за статус једног од највећих и најзначајнијих, са циљем да постане још видљивији на укупној светској мапи оваквих манифестација. Ове године наоружање и војну опрему приказује 154 домаћих и страних излагача, присутно је више од 30 високих страних делегација и више од 7.000 професионалних учесника и посетилаца. Са бројним страним војним делегацијама ће се разговарати о даљем унапређењу војнотехничке и војноекономске сарадње, као и о заједничким пројектима развоја и опремања оружаних снага. На сајму је изложен репрезентативни део производног програма свих фабрика Одбрамбене индустрије Србије и њихових коопераната, као и производи водећих европских компанија из Француске, Немачке, Италије, Аустрије, Турске, Швајцарске, Финске, затим, више технолошких гиганата из Народне Републике Кине, као и других компанија из земаља нашег региона, али и целог света са којима имамо вишедеценијску успешну сарадњу – нагласио је министар Вучевић.

Према његовим речима, на Сајму је приказано више од 170 различитих типова крупних средстава наоружања, од којих је 27 група новитета које су развили Војнотехнички институт и групација одбрамбене индустрије у државном власништву.

– Осим тога, присутно је и бројно ново наоружање и компоненте које су српске приватне компаније изложиле. На овом сајму евидентно је више новитета него на ранијим, што потврђује сталан и континуиран напредак наших одбрамбених технологија. Изложено је више нових противавионских и противдронских система, беспосадних, земаљских и ваздухопловних платформи, као и бројних типова нове муниције побољшаних карактеристика. Видећемо и прво јавно приказивање најновијег домаћег артиљеријског система нове генерације „Перун”, који ће бити нови адут српске одбрамбене индустрије на светском тржишту. Ту су и унапређене серије верзија фамилија точкаша борбених возила – „Лазара”, „Милоша”, МРАП-а, БоВ-а чија је производња у пуном замаху, као и модернизованог БВП М 80а Б2 и тенка М 84 АС2, којим се Војска Србије увелико опрема – истакао је министар Вучевић.

Министар одбране указао је да је између два сајма уведено у наоружање 70 нових средстава, од чега су 22 у серијској производњи.

– Посебно издвајам поменути модернизовани тенк М 84 АС2, БВП М 80 АБ2, „Гвоздика“, КОТ, „Орао“, нова борбена возила МРАП, „Лазар 3М“, као и нову модуларну аутоматску пушку 6,5 и 7,62 мм калибра и нове снајперске пушке. А до краја године очекујемо са нестрпљењем увођење и још 23 нова средства. Као резултат убрзаног и успешног развоја нове генерације наоружања, између два сајма са домаћом индустријом су за потребе Војске Србије уговорени послови у вредности које превазилазе вредности уговора потписаних у двадесетогодишњем периоду до 2015. године. Само у претходних месец и по дана, Министарство одбране је са домаћим фабрикама потписало уговоре за набавку наоружања у вредности од 6,2 милијарде динара које ће у наредном периоду бити испоручене Војсци Србије. Током Сајма очекује се потписивање нових уговора двоструко веће вредности од претходно наведене, што је само део интензивираног процеса опремања Војске Србије наоружањем из домаће производње – поручио је министар Вучевић.

Он је истакао да ће, осим наставка испоруке домаћих сложених  борбених система, до краја године Војсци Србије бити испоручене и знатне количине новог стрељачког наоружања, оптоелектронских система, нове побољшане артиљеријске минобацачке и стрељачке муниције, заштитне балистичке опреме, униформе и друге опреме.

– Осим ових набавки из домаће индустрије, а на основу уговора које смо потписали и дефинисали између два сајма, до краја године очекује се испорука и капиталних система наоружања из увоза -транспортних авиона од којих једна „Каса” слеће, односно долеће у Србију већ данас, хеликоптера Х-145 које производи „Ербас“, „Талесових“ радара ГМ400 великог домета, као и више других телекомуникационих, оптоелектронских и електронских уређаја, што ће додатно допринети унапређењу способности Војске Србије. Значајним улагањем у нашу одбрамбену индустрију извршена је модернизација производних капацитета и створени су предуслови за бржи развој нових производа. Новим инвестицијама које су обезбеђене ове године започета је нова етапа напредне, технолошке обнове базиране на концепту индустрије 4.0 са акцентом на аутоматизацији, дигитализацији, роботизацији, кључним производним процесима. Реализацијом ових инвестиција и даљом модернизацијом производних капацитета омогућиће се знатно бржа производња овог наоружања – оценио је министар Вучевић.

Он се, такође, осврнуо на значај доласка делегација из иностранства које, већ традиционално, посећују сајам „ПАРТНЕР”.

– Данас смо овде заједно са нашим пријатељима и партнерима из иностранства. Неки од њих су корисници наших производа, други су представници земаља од којих Србија набавља специфичне системе и компоненте које се не производе у нашој земљи, са трећима имамо заједничке развојне пројекте кроз које ће настати нови борбени системи за Војску Србије и трећа тржишта. Сигуран сам да ћете током боравка у Србији, наши уважени гости, уживати у традиционалном српском гостопримству, да ћете имати прилику за остваривање нових пословних веза и партнерстава, да ће моћи да се размене искуства и како даље усмеравати и развијати производне капацитете одбрамбене индустрије да би на најбољи начин одговорили савременим, а додао бих и свакодневним, безбедносним изазовима, заштиту националног суверенитета Републике Србије и наших народних интереса и потребама тржишта у 21. веку – закључио је министар Вучевић прогласивши овогодишњи „ПАРТНЕР” отвореним.

У оквиру свечаног отварања, гостима је приказан и филм о достигнућима Одбрамбене индустрије Републике Србије. Након церемоније отварања сајма, министар Вучевић и генерал Мојсиловић обишли су изложбену поставку у халама Београдског сајма, а том приликом посетили су и штандове домаћих, као и штандове страних компанија у присуству помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића.

Обраћајући се новинарима након обиласка, министар Вучевић рекао је да је поносан на све људе, организације, институције, компаније, инопартнере, Војску Србије и Министарство одбране који су учествовали у организацији сајма „ПАРТНЕР 2023“.

–  То је нешто што је и најбољи показатељ, у оваквим оквирима, резултата напретка наше одбрамбене индустрије, свеукупне технологије, науке, знања, вештине, опремљености, оспособљености наше војске, државе, али и потврда добрих пословних и политичких односа са земљама које учествују и компанијама које долазе из тих земаља – рекао је министар одбране и нагласио значај великог броја излагача из свих крајева света, посебно истичући да ће наредних дана бити закључени велики уговори значајни за Војску Србије.

Осврћући се на дешавања на Косову и Метохији, министар одбране рекао је да није лако да се све ово организује у околностима које нас прате.

– Да не будемо наивни да се правимо да се не дешава и да се није дешавало све оно што се дешавало јуче, али и оно што се дешава данима, недељама и месецима на Косову и Метохији. То су озбиљни и велики изазови за нашу државу, готово немогућа ситуација за српски живаљ на Косову и Метохији и кратко ћу резимирати само оним што јесте став државе Србије – да је политика Аљбина Куртија, он сам лично, искључиви кривац за све оно што се дешава на Косову и Метохији. Од КФОР-а очекујемо далеко активнију улогу, а не да се дозвољава лов на Србе до истребљења последњег од њих – нагласио је министар Вучевић.

Сајам „ПАРТНЕР“ највећи је и најзначајнији сајам наоружања и војне опреме у региону и прилика да се током четири сајамска дана, своје производе представе многобројни домаћи и инострани произвођачи. Покровитељ овогодишње манифестације је Министарство одбране Републике Србије, а суорганизатори су „Југоимпорт-СДПР” и Београдски сајам. Осим компанија у оквиру групације Одбрамбена индустрија Србије, које су уз јавно предузеће „Југоимпорт-СДПР“ основа српских потенцијала у области наоружања и војне опреме, „ПАРТНЕР” традиционално окупља многобројне произвођаче наоружања и војне опреме из Републике Србије.

Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“ одржава се до 28. септембра 2023. године на Београдском сајму, у халама 1, 4 и 2А, као и на отвореном простору Београдског сајма.