Међународни сајам хортикултуре – „Beoplantfair“, уз слоган „Башта у срцу града“, отворен је на Београдском сајму и трајаће до недеље, 9. априла у халама 3 и 3а. Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије покровитељ је, али и један од најактивнијих учесника и мотиватора ове манифестације.

Велике тематске изложбе – Изложба лековитог биља и препарата од меда „Дарови природе“ и Изложба баштенских и парковских машина „Motoplantexpo“ – део су богате и већ традиционалне понуде ове сјајне манифестације.

Манифестације је у име Министарства пољопривреде и заштите животне средине отворио државни секретар Велимир Станојевић, који је изразио задовољство због њиховог деветог покоровитељског наступа:

– Београдски сајам успешно организује много веће манифестације од ове, али Сајам хортикултуре је дефинитивно најлепша манифестација. Ово је прилика да Министарство прикаже све што је урадило у овој области, али и да представи прву Изложбу органског биља. Своје производе представљају произвођачи из најразличитијих области биљне производње, тако да су заступљени сви сектори. На Сајму се представљају и многа мала газдинства, која успешно послују и успевају да зараде за своје породице. Министарство очекује да ће аграрни буџет сваке године бити све већи, тако да ћемо моћи да повећавамо и подстицаје за мале произвођаче у производњи органског биља, цвећа, лековитог биља, семенског и садног материјала…, најавио је Велимир Станојевић.

На Сајму хортикултуре више од 100 излагача и других учесника из земље и иностранства – појединаца, удружења, земљорадничких задруга, привредних организација, чак и мултинационалних компанија, дистрибутера, произвођача-узгајивача, трговаца, пејзажних архитеката, академских и научних институција, представља како може да се живи и лепо и здраво.

РЕЧ-ДВЕ О САЈМУ

Посетиоци ову манифестацију најчешће називају „сајмом цвећа“, али његови учесници у пракси доказују да нуде много више од тога, укратко – здрав живот и чисту природну.

Овогодишњи концепт Сајма хортикултуре заснован је на синтези стручног, едукативног и културног, а целокупан програм Сајма распоређен је у четири целине.

„Флора“ укључује садне и семенске материјале, декоративне биљке, производњу и прераду воћа и поврћа, унутрашњу декорацију, системе заливања, стаклене баште, машине за хортикултуру, средства за прихрањивање и заштиту биљака, те биљну фармацију и козметику.

„Зелени дизајн“ се бави уређењем ентеријера и екстеријера, одржавањем башта, паркова и шума, дендро материјалом, уз презентацију стручне литературе и публикација.

„Дарови природе“ и „Органик фест“ (нова тематска целина овог сајма) посвећени су печуркама и шумским плодовима, меду и производима од меда, лековитим чајевима, мелемима и балзамима, производњи лековитог и ароматичног биља, органској производњи и баштованству, органским производима и здравој храни уопште.

„Мотоплант“ традиционално окупља излагаче, произвођаче и дистрибутере парковских и баштенских машина и опреме, мале пољопривредне, транспортне и хортикултурне механизације, машина и алата за шумарство, заливних система и пластеника, парковског мобилијара, дечјих игралишта, фитнес и спортских терена, алати и опрема за баштованство, разне врсте материјала за уређење башта и вртова…

СТРУЧНИ И ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Једно од изванредних својстава ове манифестације је богат стручни пратећи програм, а стручно и едукативно, заједно са такмичарским и хуманитарним, посетиоцима Сајма разних пословних профила и личних афинитета омогућује да се упознају са новим трендовима и брендовима у хортикултури, пејзажној архитектури, производњи и примени лековитог и ароматичног биља, новим технологијама у гајењу биља, да сазнају више о значају и лековитим дејствима препарата од меда, али и о системским проблемима у овој области – од нормативних решења или управљања у урбаним зеленим просторима па до „зеленог бонтона“.

Сајамски програм подразумева и изложбе, демонстрације, предавања и презентације из разних области хортикултуре, и то уз најеминентније домаће и стране предаваче и презентере, а не недостају ни такмичења и награде. Ипак, без драгоцене сарадње са професионалним и струковним удружењима и организацијама, такви програми не би били могући.

Традиционално такмичење ученика средњих пољопривредних школа из Србије у изради цветних аранжмана са темом „у сусрет Ускрсу“ – подразумева се.

Очекује се презентација такмичарских дисциплина са првенства секача моторном тестером.

Акција (округли сто) „Једно дрво за једног ратника“ под окриљем Србијашума, Министарства правде и Шумарског факултета биће настављена.

Очекује се читав тематски блок под називом „Како сачувати нове засаде шума“.

Деца из ПКБ-ове Средње пољопривреде школе организоваће радионицу о фарбању јаја у природним бојама (травама).

Удружење пејзажних архитеката Србије обележиће „Светски месец пејзажне архитектуре 2017“ организовањем две изложбе радова (Изложба радова са међународне конференције „Зелена инфраструктура“ и „Ретроспективна изложба награђених радова Салона пејзажне арнитектуре /2005-2015/), те по једно предавање и трибину.

Представник белгијске компаније Арбор Клаус ван Дајк одржаће два предавања, једно о „Бресту – дуго занемареној дрворедној врсти“, друго о „Цветно-декоративним дрвенастим врстама“.

Природњачки музеј из Београда организује изложбу „Старо и нестало воће Србије“, која ће представити 64 сорте аутохтоног и одомаћеног воћа, пре свега јабука, крушака и шљива…

ПОЧАСНИ ПРОМОТЕР ДИПЛ. ИНЖ. ВЛАДИМИР МИЛУТИНОВИЋ

Дипломирани инжењер шумарства за пејзажну архитектуру и хортикултуру Владимир Милутиновић рођени је Ваљевац. Власник је пољопривредног имања у селу Ваљевска Лозница надомак Ваљева.

Хоби су му путовања, кулинарство, пчеларство, узгајање живине и оваца, припрема ракије, вина и зимнице, скупљање семена.

У склопу пратећег програма одржаће предавање о „заливању биљака и начинима квалитетног снабдевања биљака водом у дужем периоду“.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време Сајма је од 10 до 19 сати.

Појединачне улазнице коштају 200 динара, групне (за више од 20 особа) и за организоване групе ђака и студената 100, а паркинг се плаћа 100 динара по сату.