Последњи дан 64. Међународног београдског сајма књига обележен је примопредајом „Отворене књиге“ коју је Њ.Е. Амр Алгувејли, амбасадор Египта уручио отправници послова амбасаде Румуније у Србији Ирини Елен Нити.

Програми трају вечерас до 21 сат, а о конкретним подацима и утисцима о Сајму књига у Београду говорила је Данка Селић, генерална директорка Београдског сајма.

„Укупан број учесника који обухвата директне и индиректне излагаче је 991 што је мало више од успешне 2018. године.. Од тога је 490 директних излагача (излагачи и суизлагачи) и то 400 домаћих и 90 иностраних директних излагача. Важна културна манифестација одржана је на више од 30 хиљада метара квадратних у три највеће хале Београдског сајма. Реализовано од 685 програма што је за 78 више него на прошлој манифестацији“.

Она је истакла да тачни подаци о броју посетилаца Сајма још увек не постоје јер манифестација траје до вечерас.

„Јучерашњи дан је био најпосећенији у историји Београдског сајма књига. Халама Београдског сајма прошло је нешто више од 40 хиљада људи“, казала је Селић.

Градски секретар за културу Иван Карл је најавио да ће Сајам књига следеће године трајати дан дуже како би посетиоци из унутрашњости имали на располагању два викенда на престижној културној манифестацији.

„Франкфуртски сајам књига је посвећен пре свега професионалцима, а наш цитаоцима на што смо посебно поносни“, казао је Карл и захвалио се амбасадору Египта на изврсном представљању културе и књижевности њихове земље.

„Исто то очекујем и од Румуније, представника наше наредне земље пошасног госта Сајма књига“ казао је Карл.

Председник Египатске Генералне организације за књиге Хаитама Ал Хај Алија напоменуо је да је делегација Египта наишла на изузетно гостопримство домаћина у Београду.

„Ова недеља за нас није била само посета Сајму књига већ живот у граду који је био пун гостопримства и љубави према нама. Показали смо наше уметничке и културне тачке и сасатали се са српским издавачима писцима и преводиоцима“, казао је Ал Хај Алија.

Амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли казао је да су плодови 111 година дипломатских односа између Египта и Србије сакупљени на београдском Сајму, док су зачеци дуготрајног пријатељства усађени у душама посетилаца.

„Једна недеља окупила је дипломате и романописце, књижевнике и издаваче, музичаре и плесаче, песнике и новинаре, излагаче и публику, комедиографе и филмске редитеље“, навео је он.

„Србију сте посматрали очима Египћана, а откуцаје египатске културе сте пренели у срца Србије“, рекао је он захваљујући свима који су допринели одржавању Сајма књига.

Ирина Елена Нита, отправница послова амбасаде Румуније у Србији захвалила је на великом поверењу да њена земља буде почасни гост на следећем 65. издању Сајма књига у Београду.

„Наше учешће на Сајму књига је потврда блиских литералних веза између Румуније и Србије. Број превода дела савремене румунске књижевности последњих година константно расте на чему захваљујем српским издавачима и нашем партнеру Министарству културе и информисања.

Истакла је да су спремни да одговоре на интересовање за румунску књижевност у Србији, као и да ће се њихови догађаји одвијати на различитим местима у Београду за време Сајма књига. Учешће Румуније наредне године на Сајму књига у Београду представља увод у сарадњу Темишвара и Новог Сада који је предстоница културе 2021. године.