„Одлазак чаробњака“ назив је програма одржаног на Сајму књига, а посвећеног лику и делу Раше Попова. Говорећи о овом чаробњаку, како су га видела посебно деца, Љубивоје Ршумовић, наш познати књижевник, рекао је да је Раша Попов био један од ретких књижевника са ових простора који је у бајкама мешао фикцију са реалним историјским чињеницама.

-После Александра Вуча, Раша Попов је био један од најзначајнијих писаца надреалиста који су користили игру речи и то претварали у предивне бајке и песме за децу, рекао је Ршум.

Сви учесници скупа су се потрудили да овај омаж буде сасвим у његовом стилу: пун мудрости, емоција, смеха и помало сарказма. Сви учесници су одлично познавали овог „свезналицу“, песника, новинара, равничарског мудраца, човекољупца и сви су цитирали Рашине доскочице, песме, духовите реплике, које би могле да испуне једну омању енциклопедију. Догађају је присуствовала публика свих генерација, што је потврда популарности Раше Попова, без обзира да ли је наступао у програмима намењеним најмлађима или њиховим декама и бакама.