Међународни сајам технике и техничких достигнућа на прагу је свог 66. издања. Ова најстарија и најпрестижнија специјализована регионална развојна техничко-технолошка сајамска манифестација, интегратор и ослонац привредне сарадње на пољу технике, техничко-технолошких достигнућа и иновација на ширем међународном плану и несумњиви међународни лидер у овим областима, одржава се од 21. до 24. маја 2024. године, на више од 15.000 м2 изложбеног простора у халама 1, 1А, 2А, 2Б, 2Ц, 3 и 3А и на отвореном простору Београдског сајма.

Под слоганом „Инспиришемо развој“, своје учешће потврдило је чак 600 излагача, међу којима и око 250 иностраних из 32 земље света. Групне наступе ће, у организацији матичних привредних комора, имати БиХ (Република Српска), Чешка, Кина, Мађарска, Словенија и Србија.

Интенција Сајма технике је да у највећој могућој мери представи и производе и технолошка достигнућа у глобално-трендовским областима као што су вештачка интелигенција и машинско учење, аутоматизација и роботика, ИоТ, 5Г мреже, блокчејн технологије, проширена и виртуелна стварност, нанотехнологије, чисте енергије, дронови, те бројне области из оквира телекомуникација, информационих технологија, медицинских уређаја, енергетике, транспорта, грађевинарства.

Најновија достигнућа у технологијама и иновацијама, посебно у области индустрија 4.0 и 5.0, као синонима за аутоматизацију и комплетну дигитализацију свих производних процеса и пословно умрежавање, заснованих на иновативним индустријским технологијама које представљају револуцију у интераговању са дигиталним светом – већ увелико су сајамски излагачки стандарад.

На уобичајено репрезентативном нивоу биће заступљени сајамски „класици“ и робне групе као што су ЦНЦ машине, машине алатке, обрадни центри, алати и прибор за обраду и обликовање метала, електроника, мерна опрема и уређаји, процесна техника, хидраулика и пнеуматика, адитивне, 3Д и ласерске технологије, металургија и ливарство, технологије заваривања, електроенергетика, расвета и ЛЕД технологије, термотехника и КГХ, зелена индустрија, логистика, складиштење, индустријско паковање, индустријска и кибернетска безбедност и заштита.

Иновације, као темељ и ослонац модерног глобалног друштва, окосница су и овогодишњег Сајма технике. Пријављено их је стотинак, највише у областима које обухватају индустрије 4.0 и 5.0, 3Д технологије, роботика, ЦНЦ машине, ласерске технологије, обрада пластике, аутоматизација производних процеса, мерни инструменти, алати… И даље се приближно половина пријављених иновација односи на домаће компаније.

Катедрала иновационог сегмента Сајма технике биће Влада Републике Србије, чијих ће пет ресорних министарстава организовати изложбу иновација и нових технологија под називом „Играј за човечанство! Наука за све“. Земља почасни гост ове изложбе је Кина, са чак 22 институције и компаније које ће представити своје нове технологије и иновације.

Под покровитељством Владе Србије на сајму ће, са својим доприносом техничко-технолошком развоју у различитим научним и привредним секторима, учествовати и више од 50 научно-технолошких паркова, високообразовних и научно-истраживачких инстутуција и организација, компанија, удружења. Још десетак учесника из едукационог или развојног сектора наступиће самостално.

Висококвалификовани жири најуспешнијим излагачима и другим учесницима доделиће традиционалне награде и признања „Корак у будућност“.

Као манифестација пословног карактера, Сајма технике подржан је и сајамским веб порталом, који регистрованим пословним посетиоцима и излагачима омогућава једноставно аутоматизовано заказивање билатералних B2B пословних састанака, умрежавање и међусобно прегледање пословних профила.

Радно време сајма биће од 10 до 18 часова.

Појединачне улазнице коштаће 500 динара; групне 300 динара; улазнице за ученике основних и средњих школа и студенте (уз ђачку књижицу или индекс) 100 динара; улазнице за посетиоце регистроване преко Б2Б портала 350 динара; пословна пропусница (важи за све дане сајма и обезбеђује додатне погодности) коштаће 3000 динара. За паркирање путничких аутомобила у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.