На Београдском сајму данас је свечано отворен 50. Сајам образовања и наставних средстава.

Под слоганом „Образована Србија, успешна Србија“ у халама 2Б и 3А сајам ће до недеље 27. октобра посетиоцима, образовној струци као и школарцима свих узраста и њиховим родитељима, понудити релевантне информације на пољу образовања.

Манифестацију је отворила Анамарија Вичек, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, која је указала на значај образовања и усавршавања, настојање Министарства да побољша квалитет образовања, како инфраструктурно, тако и кроз улагања у наставне планове и програме.

Представљање рада Министарства на сајму на изложбеном простору хале 2, ниво Б, биће усмерено на важне области развоја образовања, а теме ће обухватити све нивое образовања од предшколског и основног, преко средњег стручног и уметничког, до високог образовања и науке.

Посебно место заузимају примери добре праксе успешних школа и предшколских установа, као и развој дуалног образовања и предузетништва.

Учешће Министарства у низу актуелних пројеката биће представљено резултатима и достигнућима који су допринели да се школа укључи у савремене друштвене токове.

Министарство позива све посетиоце сајма да размене очекивања и идеје како бисмо ЗАЈЕДНО ИМАЛИ ШКОЛУ КАКВУ ЖЕЛИМО.

Свечаном отварању Сајма образовања и наставних средстава присуствовала је званично најбоља млада математичарка Европе, Јелена Иванчић, ученица 4. разреда Математичке гимназије, којој су овом приликом ваучер за путовање на које ће отићи са својом породицом уручиле државна секретарка Анамарија Вичек и генерална директорка Београдског сајма Данка Селић.

Јелена је једна од свега пет девојака Математичке гимназије, од када ова школа постоји, која је почела да одлази на Олимпијаде већ од првог разреда средње школе, и од тада осваја медаље на такмичењима широм света. Њен до сада највећи успех су овогодишња златна медаља на 60. Међународној олимпијади из математике у Великој Британији, као и специјално признање – Мирзахани награда, која носи име по чувеној иранској математичарки Марјам Мирзахани, која се додељује најбољим девојкама за сваки континент. Европска добитница је наша Јелена, а њени резултати бољи су од свих осталих награђених девојака.

На Сајму образовања и наставних средстава присутни су сви сегменти образовног система, а посетиоци могу да се упознају са понудом програма образовних институција и установа различитих нивоа и струка, савременим наставним средствима која имају значај за унапређење образовања, уџбеницима и осталим едукативним издањима, дидактичким средствима и играма који подстичу креативност и моторику.

Део излагачког програма чине и: професионална оријентација, предузетништво, подстицај на образовање, доживотно учење, трансфер знања, инклузивно образовање, неговање талената, међународна сарадња и др.

На једном месту ће ђаци средњих школа, студенти, млади професионалци, као и родитељи, моћи да се упознају са програмима факултета из Србије и иностранства, државних и приватних. Факултети и високе школе предствиће своје основне и мастер програме.

Излагачки део манифестације употпуниће садржајан и интересантан пратећи програм који ће се одвијати у Сали за пратећи програм у хали 2 ниво Б, који чине бројне промоције, презентације и предавања намењена широј јавности, а свакодневне презентације одвијаће се и на штандовима излагача.

Школски дан, четвртак, 24. октобар, намењен је организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Излагачи за школски дан припремају садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима.

Радно време манифестације: 23. и 24. октобра (среда, четвртак) од 10 до 20 часова, а 25, 26. и 27. октобра (петак, субота и недеља) од 10 до 21 час.

Цена улазнице: Цена појединачне улазнице је 250 динара, за групне посете 150 динара, док је паркинг 150 динара по сату.