Поводом 80. годишњице почетка рада Београдског сајма, 11. септембра 1937. године, на Савској променади је, с погледом на место на којем је, на другој обали Саве, Сајам први пут отворио капије за посетиоце, пригодном свечаношћу обележен овај јубилеј уистину светских размера.

Свечаности су присуствовали гости из разних сфера јавног живота – привредног, политичког, културног, спортског, естрадног, медијског…

Поздрављајући госте и представнике медија и подсећајући на 80 година традиције Београдског сајма, генерална директорка ове компаније Данка Селић је прво препоручила постављену изложбу из историјата Сајма, „која је сведочанство успешних пословних година, од 1937. године, када је одржана прва манифестација, па све до данас“.

Рекла је да ни место на којем се одржава свечаност није одабрано случајно: „Управо испред нас је, тачно преко реке Саве, симбол старог Сајма, места на којем је далеке 1937. основан Сајам, а с ове стране, мало узводно, лоциран је данашњи Сајам, основан 1957. године“.

„Осамдесет година Београдског сајма, основаног управо на данашњи дан, велики је јубилеј; успешна традиција којом се поносимо, али која нас и обавезује; позитивни и охрабрујући резултати за нама – све је то оно што нас чини најперспективнијом сајамском институцијом у овом делу Европе. Београдски сајам се непрестано модернизује, напорно радимо да одржимо континуитет, правимо нове манифестације и проширујемо постојеће. У 2016. години одржали смо укупно 40 манифестација, у 2017. години сајамским календаром је предвиђено да се одржи 48 манифестација, дакле осам више него претходне године. Само у првој половини овогодишњег календара одржали већ 23.“

„Београдски сајам значајно поклања пажњу одржавању сајамског простора али и инфраструктуре у целини, што је трајан и веома озбиљан посао, а чије ефекте запажају сви који користе наше услуге. Ту је нови изглед пешачког улаза на Београдски сајам, набавка нових ауто-тотема, као и одлука о реконструкцији хала 7, 8 и 9 и њиховом враћању изворној намени. Све то уз значајну напомену да Београдски сајам није корисник буџетских средстава и да све, чак и капиталне инвестиције финансирамо искључиво из прихода који остваримо на овом конкурентном тржишту“, рекла је Данка Селић.

У складу са једном од својих најизразитијих историјских улога – образовном и хуманитарном – Београдски сајам је потом уручио новчану донацију ОШ „Добринка Богдановић“ из села Стрелац, општина Бабушница, симболично мотивишући овај неразвијени део Србије да буде део света са којим све нас Сајам већ 80 година спаја. Донацију је у име Школе примила директорка Јасмина Тасић.

Обраћајући се присутнима, Немања Берић, председник Скупштине градске општине Савски венац, општине на којој се Београдски сајам налази, честитао је домаћинима велики јубилеј: „Ми смо поносни што се на територији наше општине налази Београдски сајам, место које је, како домаћини кажу, видео цео свет. Верујемо да ће Сајам то бити и у будућности“.

Глумац Милан Милосављевић је поетски надахнуто изнео кратку историју Београдског сајма, наглашавајући велике и преломне тренутке и догађаје те позната домаћа и светска имена која су обележила епохе кроз које је Сајам пролазио.

Гости су потом обишли обимну изложбу фотографија и докумената на отвореном простору посвећену историјату Београдског сајма, од почетка градње првих павиљона на левој обали Саве, лета 1937, до данашњих дана. Изложбена поставка, која ће на том месту остати све до 20. септембра, сведочи о најразличитијим, врхунским сајамским, културним, музичким, спортским, модним, едукативним догађајима у халама Београдског сајма, али и светски познатим именима која су посетиоци тамо имали прилике да виде, чују и упознају.

Ова симболична свечаност завршена је дружењем домаћина, гостију и представника медија у оближњем ресторану „Саванова“ на Савској променади, која ће, као један од нових симбола новог Београда, у најскоријој будућности доћи и на сам праг Београдског сајма.